Više od 3 milijuna eura: Sredstva EU-a za javne pristupne točke bežičnom internetu dobile 224 hrvatske općine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2018. u 16:03
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj, iznimno je zadovoljan s odazivom hrvatskih jedinica lokalne samouprave.

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3 360 000,00 EUR, priopćio je ured eurozastupnika Tonina Picule u petak.

Među više od trinaest tisuća prijava, po 15 tisuća eura za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu (wifi hotspot) će dobiti jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske (popis u prilogu), čime će ući u krug 2800 JLS koje će podijeliti budžet prvog poziva vrijednog 42 milijuna eura.

Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice.

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj, iznimno je zadovoljan s odazivom hrvatskih jedinica lokalne samouprave.

„Čestitam dobitnicima koji su pokazali da smo ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih općina. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba, rekao je Picula prilikom objave rezultata prvog od pet poziva za WiFi4EU“, istaknuo je Picula, navodi se u priopćenju.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.

Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine, stoji u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close