VIDEO: Računalna igra koja liječi

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2015. u 15:51
Foto: YouTube

Francuski izdavač video igara Ubisoft, najavio je izlazak igre koja može pomoći osobama koja pate od određenog problema s očima.

Francuski izdavač video igara Ubisoft, najavio je izlazak igre koja može pomoći osobama koja pate od određenog problema s očima. Računalna igra naziva Dig Rush dizajnirana je specijalno za ljude koji pate od problema s očima odnosno osobama kojima je dijagnosticirana slabovidnost ili ambliopija, poznatija kao 'lijeno oko'.

Ovaj sindrom pogađa otprilike jedno od pedeset novorođene djece i uzrokuje slabiju vidljivost na jednom oku.

Iz Ubisofta su poručili kako se nadaju da bi igra mogla biti zabavnija i korisnija alternativa od uobičajenih medicinskih tretmana kao što je prekrivanje oka i slične metode, piše BBC.

Specijalna tehnologija koja se koristi u ovoj igri razvili su stručnjaci sa Sveučilišta McGill u Montrealu a dizajnirana je specijalno za igranje na tabletima.

Dig Rush od pacijenta zahtijeva da prilikom igranja nosi stereoskopske naočale koje imaju plavu i crvenu leću, slične onima koji su se koristile za gledanje starih 3D filmova.
Terapija se vrši na principu vizualnog prikazivanja objekata u plavoj i crvenoj boji ali konstantno mijenjajući njihov kontrast kako bi svaki objekt bio što teže vidljiv samo s jednim okom. To tjera korisnika da koristi podjednako oba oka , a ne da se oslanja isključivo na ono zdravo.

Kroz ponavljanje te vježbe, pacijentov mozak će s vremenom naučiti kako poboljšati koordinaciju očiju, a kao rezultat takve metode i osjećaj dubine prostora. Povrh toga, liječnici će moći podesiti određene postavke u igri kako bi terapiju što bolje prilagodili stanju pacijenta.

Ukoliko se ambliopija ne liječi na vrijeme, može rezultirati trajnim oštećenjem vidnog centra u mozgu a McGillova istraživanja su pokazala da je dvije trećine ljudi koji su koristili ovu metodu liječenja doživjelo značajno poboljšanje stanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close