VIDEO: Po prvi puta u svijetu redovna komercijalna linija omogućuje dostavu paketa dronovima

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2016. u 11:31
Foto: Press

Opća uprava civilnog zrakoplovstva (DGAC) je ovlastila DPDgroup, međunarodnu podružnicu Le Groupe La Poste, da uvede redovnu komercijalnu liniju u francuskom departmanu Var.

Nakon dvije godine uspješnog testiranja uvjeta za isporuku pošiljka pomoću dronova DPDgroup, podružnica međunarodne dostavne paketne mreže u vlasništvu Le Groupe La Poste, dobila je odobrenje za dostavu paketa pomoću dronova na redovnoj 15-kilometarskoj liniji.

Po prvi put u svijetu redovna komercijalna linija će omogućiti dostavu paketa dronovima!

Jednom tjedno DPDgroup dron će se kretati južnom Francuskom (Provansa) na relaciji Saint-Maximin-La-Sainte-Beaume i Pourrières. Paketi koje je do sad dostavljao Chronopost i DPD Francuska, bit će poslani dronom, a polazišna točka biti će terminal u Saint-Maximin-u. Dostava dronovima predstavlja prekretnicu u poimanju suvremene dostave i biti će od osobitog značaja za dostavu u teško dostupna područja.

Kako bi osigurali polijetanje i slijetanje dronova, sigurnost same pošiljke, a time i kvalitetu dostave, koristit će se posebni terminali koji će imati posebnu zaštitnu strukturu za sigurno polijetanje i slijetanja drona, automatizirani sustav za transport paketa i elektronički sustav posvećen sigurnosti rukovanja dronom.

Dugogodišnji projekt

DPDgroup je u suradnji s tvrtkom Atechsys još u lipnju 2014. započeo s ispitivanjima nužnim za provedbu dostave dronovima. Nakon brojnih testova i više od 600 sati leta DPDgroup je u rujnu 2015. godine demonstrirala sposobnost drona da leti u potpunoj autonomiji te su njime prevezli paket težine 1.5 kilogram na udaljenosti od 14 kilometara. Ovi testovi potvrdili su stav DPDgroup da je korištenjem dronova moguće proširiti logističku mrežu na teško dostupna područja (planine, otoke, ruralna područja i slično). Nakon faze testiranja napokon može započeti eksperimentalna faza na redovitoj liniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close