VIDEO: Pogledajte kako ljudi i roboti zajedno rade u bolnici budućnosti

Foto: ABB Foto: ABB

S obzirom da svjetska populacija brzo stari i sve je veći manjak medicinskog osoblja, zdravstveni sektor u cijelom svijetu suočava se s velikim izazovima.

ABB-ov mobilni i autonomni robot YuMi® osmišljen je za rad zajedno s medicinskim osobljem i laboratorijskim radnicima, a može puno pomoći i u logistici dostave lijekova, objavio je portal ABB-a. 

ABB je pokrenuo svoje prvo svjetsko istraživanje u zdravstvu na kampusu Teksaškog medicinskog centra, najvećem svjetskom medicinskom gradu, i predstavio niz konceptnih tehnologija dizajniranih za pomoć medicinskom i laboratorijskom osoblju u laboratorijskim i logističkim zadacima u bolnicama.

Svake godine u Teksaškom medicinskom centru (TMC) u Houstonu liječi se 10 milijuna pacijenata, uključujući 750 000 posjeta hitnoj službi, obavlja se više od 180 000 operacija i porađa preko 25 000 beba. Ovaj ogroman broj pacijenata i tretmana zahtijeva najviši stupanj učinkovitosti i brzine od zaposlenika TMC-a, a da se ne ugrozi točnost laboratorijskog rada. 

Budući da je dom za više od 60 institucija, uključujući najveću svjetsku bolnicu za djecu i najveću svjetsku bolnicu za rak, to također zahtijeva visoku razinu međuinstitucionalne suradnje. Sve to čini TMC idealnim partnerom za smještaj prvog ABB-ovog globalnog istraživačkog centra u zdravstvu, gdje će ABB razviti robote koji su u stanju izvoditi ponavljajuće, osjetljive i svakodnevne procese, a visokokvalificirano medicinsko i laboratorijsko osoblje će dobiti više vremena za obavljati vrijednije uloge i u konačnici liječiti više pacijenata.

ABB-ovo novo istraživačko središte za zdravstvo, smješteno u TMC Innovation Institute, vrhunsko je čvorište s površinom od 5.300 četvornih metara (500m2) koje potiče suradnju medicine i vrhunske tehnologije, povezujući start-up s pionirima u akademskim krugovima i vodećim tehnološkim kompanijama kako bi se ubrzao razvoj i prototipiranje napredne medicinske tehnologije. 

U TMC-u ABB će razviti nekirurške medicinske robotike, osmišljene za pomoć medicinskom i laboratorijskom osoblju i s potencijalom za poduzimanje širokog spektra laboratorijskih i logističkih aktivnosti u bolnici. Potencijalno bi ovi sustavi mogli smanjiti broj ručnih postupaka koje obavlja medicinsko osoblje, poboljšati točnost laboratorijskih radova i poboljšati zadovoljstvo pacijenata i na kraju sigurnost pacijenta.

Automatizacija, ubrzanje i učinkovitost

Primjer konceptualne tehnologije predstavljene u ABB-ovom istraživačkom zdravstvenom središtu je ABB-ov mobilni YuMi® koji će moći samostalno osjetiti svoj put i kretati se oko svojih ljudskih suradnika, dok će naučiti pronaći različite rute s jedne lokacije na drugu.

Ponavljajuće i dugotrajne aktivnosti uključuju pripremu lijekova, punjenje i istovar centrifuga, pipetiranje i rukovanje tekućinama te prikupljanje i sortiranje epruveta. Ostale tehnologije koje je ABB predstavio na istraživačkom centru za zdravstvo uključuju robota 1200 IRB-a koji bi mogao izvršiti prijenos tekućina u aplikaciji za pipetiranje. Sve su to uobičajeni laboratorijski zadaci koje bi robotska automatizacija mogla podržati kombinirajući dosljedne performanse s razinom fleksibilnosti i kontinuiranog rada koji bi mogli povećati propusnost i kvalitetu uz minimiziranje troškova.

Uz to, mobilni YuMi® se također može koristiti u bolnicama za širok izbor logističkih uloga. YuMi® će moći izdavati lijekove, transportirati ih tamo gdje su potrebni u bolnice, dostavljati medicinske potrepštine bolničkom osoblju i posteljinu izravno u bolesničke spavaće sobe.

ABB i Texas Medical Center prednjače u inovacijama i sada su spremni uvesti snagu robotike i automatizacije u medicinu. Analiza pokazuje da bi se zadaci koji se ponavljaju mogli automatizirati i obavljati do 50 posto brže u usporedbi s trenutnim ručnim procesima, uz dodatnu korist da roboti mogu raditi 24 sata dnevno. Procjenjuje se da će globalno tržište robotske automatizacije značajno rasti i dosegnuti gotovo 60.000 ne-kirurških medicinskih robota do 2025. godine, što je četverostruko povećanje od 2018. godinu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve