Veliki zaokret u tehnološkom sektoru, mnogi će ostati bez posla

Autor: Poslovni.hr/H , 19. kolovoz 2016. u 08:38
Foto: Reuters

“Tehnološki je sektor u fazi promjena i može se očekivati puno kolateralnih žrtava dok se taj proces odvija”, kaže Glenn O’Donnell, analitičar u tvrtki Forrester Research.

Najava Cisco Systemsa o otpuštanju 5.500 ljudi vjerojatno neće biti zadnja takva u Silicijskoj dolini jer se, kažu analitičari, proizvođači hardvera moraju nositi s velikim zaokretom u tehnološkom sektoru, piše Reuters.

Cisco je u srijedu najavio ukidanje 5.500 radnih mjesta, ili gotovo 7 posto ukupnog broja zaposlenih u toj tvrtki u svijetu. Uštede će, poručio je taj tehnološki div, investirati u ključna područja u kojima očekuje brži rast prihoda.

Taj proizvođač mrežne opreme preusmjerava se, naime, s tradicionalnog hardverskog poslovanja prema softverski usmjerenoj organizaciji jer se usporava rast potrošnje telekomunikacijskih kompanija u njegovom osnovnom segmentu – proizvodnji mrežnih proizvoda.

Cisco nije prvi među tehnološkim divovima koji je najavio otkaze. U travnju je Intel najavio ukidanje 12.000 radnih mjesta, dok je Dell u siječnju poručio da je već ukinuo 10.000 radnih mjesta i najavio nova otpuštanja nakon što je za 67 milijardi dolara preuzeo tvrtku EMC Corp.

Microsoft je, pak, u srpnju poručio da kani u idućih 12 mjeseci ukinuti oko 2.850 radnih mjesta, dok je HP Inc najavio ukidanje 3.000 radnih mjesta do kraja fiskalne 2016. godine.

Od početka godine tehnološke kompanije u SAD-u ukinule su oko 63.000 radnih mjesta, pokazuju podaci konzultantske tvrtke Challenger, Gray & Christmas.

"Visokotehnološka industrija prolazi kroz ozbiljnu dekonstrukciju. Bit će još bolnih rezova", kaže Trip Chowdhry, analitičar u tvrtki Global Equities Research.

Kaže da očekuje još drastičnih rezova jer se sve više tvrtki pretplaćuje na 'super cloud' usluge kompanija, kao što su Microsoft i Amazon.com, koje upravljaju hardverom, softverom, mrežama i bazama podataka te tako eliminiraju potrebu za radnicima koji rade u različitim tehnološkim slojevima.

Marže u softverskom području veće nego u hardverskom

U siječnju je Chowdry procjenjivao da će u ovoj godini otpuštanja u tehnološkoj industriji zahvatiti oko 330.000 ljudi, dok je sada povećao tu procjenu na 370.000. Neki drugi analitičari smatraju da su te procjene previše pesimistične.

No, kažu i da bi IBM, Hewlett Packard Enterprise, Oracle i Dell mogle biti iduće tvrtke koje će najaviti značajna opuštanja.

"Tehnološki je sektor u fazi promjena i može se očekivati puno kolateralnih žrtava dok se taj proces odvija", kaže Glenn O'Donnell, analitičar u tvrtki Forrester Research.

Cisco i druge kompanije iz 'stare' tehnološke garde provode zahtjevan zaokret prema softverski usmjerenim uslugama, s obzirom da su marže u tom području veće nego u hardverskom biznisu jer donose znatne prihode, dok je na troškovnoj strani potrebno manje ljudi, objašnjava Roger Kay, analitičar u tvrtki Endpoint Technologies Associates.

To bi moglo značiti da slijede daljnja otpuštanja u tehnološkom sektoru, a konzultanti za zapošljavanje u Silicijskoj dolini različito vide sudbinu inženjera za hardver.

"Nitko, dakako, ne želi ostati bez posla, no ako do toga već mora doći, 2016. godina i nije tako loša za to", kaže John Reed, direktor u tvrtki za zapošljavanje u tehnološkom sektoru Robert Half Technologies.

Dodaje kako bi inženjeri hardvera trebali biti fleksibilni i spremni za prekvalifikaciju ako žele naći novi posao.

No, ima i pesimističnijih mišljenja.

"Nitko više ne želi dizajnere i inženjere hardvera. Neko je vrijeme to područje bilo vrlo atraktivno, no propale su mnoge kompanije usmjerene na to. Trenutačno su inženjeri hardvera vjerojatno najmanje traženi u Silicijskoj dolini", kaže Andy Price iz tvrtke SPMB.

Komentirajte prvi

New Report

Close