Velika šansa za male poduzetnike u održivom turizmu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. listopad 2016. u 22:00
Pula se priključila projektu Wildsea koji promovira destinacije s bogatom bioraznolikošću/Duško Marušić/VL

Snažan naglasak želi se dati upravo direktnoj dostupnosti malih davatelja usluga čija aktivnost trenutno nema direktni pristup tržištu.

Pula je na vrijeme prepoznala probleme malih i srednjih poduzetnika, važne gospodarske karike, od kojih je prvi uočen onaj o održavanju na tržištu. Drugi identificirani problem ekološke je prirode, odnosno Pula kao iznimna turistička destinacija pred kojom tek predstoji razvoj rekreacijskog turizma izložena je riziku od eksploatacije uslijed koje bi se potencijalno mogao narušiti ekološki sustav, ističu iz Grada Pule, koji je projektom Wildsea Europe proglašen najboljom u kategoriji Pametniji turizam na natječaju Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista. Pula se naime priključila projektu Wildsea Europe koji malim  i srednjim poduzetnicima pruža mogućnost dodatne afirmacije na tržištu.

Prvenstveno se pri tome radi o mladoj populaciji poduzetnika kojima se otvara niz mogućnosti kreiranja novih sadržaja uz visoku razinu brige za okoliš i održivost ekosustava. Wildsea  predstavlja putovanje u otkrivanje europske biološke raznolikosti kao projekt koji je pokrenula španjolska agencija Travelecology. U njemu sudjeluje devet europskih partnera i to iz Španjolske (Travelecoology, Agencia Catalana de Turismo,  SUBMON i Turmares), Italije (Portofino MPA), Irske (Donegal County), Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske (Causeway Coast & Glens Heritage Trust) te grada Pule. Cilj projekta je promocija održivog turizma kroz povezivanje europskih destinacija s bogatom bioraznolikošću koja se može doživjeti kroz sportove na i u vodi te obilaskom obalnih staza, a u skladu sa  trenutnim znanstvenim naporima kako bi se bolje razumjeli  i održali morski ekosustavi i vrste.

To se želi postići formiranjem profilirane poslovne web stranice koja će startati na engleskom jeziku iz dva razloga: zbog ograničenih financijskih sredstava, te želje da stranica postigne najveći utjecaj na turističkom tržištu engleskog govornog područja, obzirom zemlje partneri prema postojećim turističkim statistikama imaju manje posjetitelja upravo iz tih zemalja. Na stranici će svoje usluge moći objelodaniti svi koji ih već pružaju ili tek žele započeti s pružanjem usluga i doživljaja za turiste koji su neposredno vezani za morski svijet i obalu, a nalaze se na području dosega projekta. Snažan naglasak se želi dati upravo direktnoj dostupnosti malih davatelja usluga čija je aktivnost trenutno nema direktni pristup tržištu. Malim ponuditeljima ovaj projekt pruža veliku poslovnu mogućnost  i daje im  vidljivost na profesionalnom portalu u slijedećim godinama.  Svi koji su prijavili svoje aktivnosti do 1. rujna 2016. godine imat će mogućnost besplatne promocije u narednim godinama.

Plaćanje prisustva na stranici aktivirati će se u trenutku početka korištenja alata za  on-line booking. Glavna aktivnost i učinak projekta  izrada je web portala (www.wildsea.eu) koji objedinjuje sve ponuditelje usluga na mapiranim područjima te sadrži informacije o destinacijama, detalje o vrstama i bio raznolikosti mora i projektima zaštite prirode koji se provode na teritoriju. Za europske turističke destinacije to znači izgradnju poslovne suradnje na održivom razvoju  europskih obalnih turističkih destinacija, pokazujući biološke raznolikosti kao turističku vrijednost  i sudjelovanje privatnog sektora u njegovom očuvanju, povezivanje javnog i privatnog sektora na destinacijskoj  razini, olakšan pristup  turističkim tržištima malim i srednjim poduzećima a sve uz podršku lokalne, regionalne i transnacionalne (europske) zajednice  kroz  zajednički marketinški pristup, omogućiti razvoj novih turističkih paketa koje privlače nove posjetitelje primorskih turističkih destinacija, sudjelovanje privatnog sektora,  građana i posjetitelja u očuvanju bioraznolikosti, ističu u Gradi Puli.

Zajedničkim pristupom svih partnera dogovoreni su minimalni zahtjevi koji trebaju biti zadovoljeni da bi se registrirali kao pružatelji  iskustava ili doživljaja (eng. experience providers) u Wild Sea mapi, i to: članovi trebaju posjedovati važeću registraciju za obavljanje djelatnosti / aktivnosti za koju se prijavljuju te zadovoljavati zakonski propisane kriterije  koji su direktno povezani s tom djelatnosti, a ponaosob zadovoljavati sve sigurnosne mjere sa svrhom zaštite sigurnosti i zdravlja svih posjetitelja; trebaju poštovati zakonodavni okvir u obavljanju djelatnosti, te ne smije biti u sudskom sporu; također – trebaju se postaviti etički i odgovorno u planiranju i upravljanju prirodnim resursima u svom radu, kao i posjedovati koncesijsko odobrenje ili druge potrebne dokumente za pružanje usluga u moru i na obali.

Treba napomenuti da je jedan od kriterija i da pružatelj usluge osigurava specijalizirano i  obučeno osoblje ili/i  vodiče koji  posjeduju znanja o lokalnoj flori i fauni i obalnim ekosistemima i krajevima u kojima se aktivnosti i ponuđeni doživljaji odvijaju. Iz Pule ističu da projekt indirektno djeluje na širu javnost na samo na turističke djelatnike i posjetitelje upravo zbog svog održivog pristupa poslovanju, uvažavanjem etičkog odnosa prema prirodi te približavanjem znanosti široj javnosti, što se ujedno može smatrati najvećom vrijednosti projekta. Također, iako je Pula prva započela s aktivnostima na portalu i prikupila prve ponuditelje usluga, uključene se destinacije mogu proširiti na cijeli morski primjer Hrvatske te postati primjerom  povezivanja očuvane prirode i održivih poduzetničkih djelatnosti.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić:

Često služimo kao primjer ostalim gradovima
Kada je riječ o komunikaciji s građanima i uvođenju tehnoloških rješenja u svakodnevni rad, sigurno da je Grad Pula danas grad lider u Hrvatskoj i često puta služimo kao primjer ostalim gradovima kako građanima pružiti što bolju i ažurniju uslugu.  Još davne 2008. godine kao prvi grad u Hrvatskoj uveli smo cjelokupno elektroničko, e-Poslovanje u svakodnevni rad gradske uprave, a nakon toga, i čitav niz dodatnih usluga poput e-Predmeta, e-Računa, e-Konzultacija, e-Zahtjeva i elektroničkog upisa djece u dječje vrtiće e-Vrtići. Držim da je takav način rada i razmišljanja ključan u proces približavanja rada uprave građanima kako bi dostigli najviše demokratske standarde u transparentnosti rada i dostupnosti informacija. Morate znati da Grad Pula već dugi niz godina sudjeluje kao partner ili nositelj u nizu međunarodnih projekata i natječaja i zbilja mi je drago da je prepoznata vrijednost i značaj projekta Wildsea. Ova će nam nagrada zasigurno biti dodatni poticaj da nastavimo dalje raditi na tom putu i da budemo još i bolji.

Komentirajte prvi

New Report

Close