Velika promjena zbog HD signala stiže ranije od predviđenog, provjerite imate li valjanu opremu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. rujan 2019. u 08:24
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

U tijeku je postupni prelazak na novu tehnologiju.

Odašiljači i veze (OiV) podnijeli su Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM-u) zahtjev za izmjenom roka za početak korištenja radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskom području 470-694 MHz za DVB-T2 multipleks M1 tako da umjesto od 1. srpnja 2020. pravo korištenja počinje od 25. svibnja 2020.

ODAŠILJAČI i veze (OiV) podnijeli su Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) zahtjev za izmjenom roka za početak korištenja radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskom području 470-694 MHz za DVB-T2 multipleks M1 tako da umjesto 1. srpnja 2020. pravo korištenja počinje 25. svibnja 2020.

HAKOM u svom priopćenju navodi da bi se time rok za prelazak na DVB-T2 sustav sa standardom H.265 HEVC pomaknuo nešto ranije od dosad predviđenog, tj. gašenje starog DVB-T sustava krenulo bi već 25. lipnja sljedeće godine.

Građani koji televizijske programe gledaju bez posebne naplate preko zemaljskih odašiljača trebali bi do tog novog datuma prilagoditi svoju prijamničku opremu kako bi mogli pratiti besplatni televizijski sadržaj. Svi oni koji nemaju DVB-T2 H.265 HEVC televizore ili samostalne prijamnike (tzv. Set Top Boxove) koji podržavaju novi sustav odašiljanja (DVB-T2) i novi standard kodiranja signala (H.265 HEVC) trebat će nešto ranije nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk.

Trenutno je u Hrvatskoj u upotrebi stari sustav odašiljanja DVB-T sa standardom kodiranja MPEG-2, koji ne dozvoljava prijenos svih televizijskih programa u visokoj razlučivosti (HD), što će novi sustav omogućiti. Svi građani koji televizijske programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja, bilo to putem IPTV-a, kabelskog sustava, satelita ili EvoTV-a, neće morati prilagođavati svoju opremu, navodi se dalje u priopćenju.

U tijeku je postupni prelazak na novu tehnologiju pa je tako u dijelu Hrvatske već u radu novi multipleks M2 s odašiljačima na Sljemenu, u kojem se u HD-u nalaze sva četiri programa HTV-a, Nova TV, Doma i Mreža Zg. Svatko tko nabavi novu prijamničku opremu moći će svejedno pratiti i sadržaje na DVB-T sustavu sve do gašenja stare tehnologije, dodaje se.

OiV u svojem zahtjevu pojašnjava kako je dozvolom RF-DTV-02/19 kao početak odašiljanja nove M1 mreže i prestanak odašiljanja postojećih MUX A i MUX B mreža određen 1. srpanj 2020., međutim kako se od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. održava 16. Europsko prvenstvo u nogometu, smatra da bi, zbog promjene sustava odašiljanja u tijeku i pred samu završnicu prvenstva, moglo biti negativne reakcije javnosti. Stoga predlaže da se prelazak na DVB-T2 sustav odašiljanja provede izvan razdoblja Europskog prvenstva u nogometu, konkretno u razdoblju od 25. svibnja do 5. lipnja 2020., u kojem OiV prelazak planira provesti po regijama.

OiV smatra da bi navedena izmjena imala više povoljnih ukupnih učinaka, kako što su slika u HD rezoluciji, veća vjerojatnost da će prijamnici koji će biti u prodaji prije Europskog prvenstva u nogometu biti kompatibilni s novim standardom te stabilno stanje novog sustava tijekom prvenstva.

U priopćenju se još navodi da je Vijeće HAKOM-a donijelo odluku o provođenju postupka javne rasprave o izmjenama dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za multiplekse M1 i M2 u trajanju od 26. rujna do 11. listopada ove godine. Konačna odluka se očekuje ubrzo nakon javne rasprave.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma trgovci su ih prestigli , već mjesecima prije su na stare analogne i ove novije Tv antene i pojačala počeli štancat oznake DVB-T/T2 , HD 4K itd. koje nemaju nikakve veze sa antenama ni pojačalima 😀

Znači promjena pada baš na Dan mladosti 25.05. Moram mami reći, onda gleda na antenu 🙂

New Report

Close