Većina IT stručnjaka u Osijeku prekvalificirani su ekonomisti

Autor: Bela Ikotić , 21. travanj 2015. u 16:08
Nema pravila kako nastaju IT stručnjaci, većina prekvalifikacijom od medicinskih sestara do ekonomista i dizajnera

U Hrvatskoj nedostaje IT stručnjaka pa ih stvaraju iz drugih zanimanja koja nisu tehnička ili inženjerska.

Osijek Software City ove godine želi Sat kodiranja (Hour of Code) uvesti u sve škole u Osijeku.

Lani smo se priključili toj globalnoj inicijativi, kojoj je cilj uvesti kodiranje i programiranje u osnovnim i srednjim školama diljem svijeta. U prvoj godini program je provelo 14 osnovnih i dvije srednje škole čime ga je prošlo 500-tinjak učenika. Naša društvena misija seže duboko u osnovnoškolsko obrazovanje, čime na sebe stavljamo teret ulaganja u budućnost. Zalažemo se to da informatika ima jednak tretman u obrazovanju kao i prirodni predmeti i vjeronauk. Komentari nastavnika iznimno su pozitivni što nam je poticaj za dalje. Prethodno je zajednica Osijek Software City-a afirmirala sve fakultete u Osijeku kroz pojedinačni rad iznimno predanih asistenata i profesora.

Od Informatologije Filozofskog fakulteta u Osijeku, Odjela za matematiku na Ekonomskom fakultetu pa do Elektrotehničkog fakulteta. IT kadar danas izvire iz svih smjerova i zajedničkim snagama nastojimo pokrenuti stvari najbolje kako bi stvorili radna mjesta za sadašnje i buduće generacije. Udruga provodi još nekoliko edukativnih projekta. Među inima Software Startup Akademije, besplatne edukacije o razvoju softvera namijenjene studentima, srednjoškolcima, zaposlenima i nezaposlenima. Prošlo osječko izdanje Software Startup Akademije bilo i više nego uspješno, jer je osječki tim Guest Request pobijedio je na 14. WinDaysima u Umagu.

Uz to, organiziramo Osijek Software City hackathon, Osijek Software City predstavljanja, radionice za developere koje se održavaju u sklopu projekta CodeCAMP, kojem je cilj osnažiti zajednicu koja radi na razvoju softvera. K tome, sudjelujemo kao suorganizatori, partneri i sponzori nekoliko konferencija i događaja. Vrlo smo aktivni na društvenim mrežama gdje redovito objavljujemo novosti u vezi IT-a, pozive na radionice, vijesti o uspjesima naših članova te izvještavamo sa zbivanja koja organiziramo ili posjećujemo. To sve radimo zato što danas najviše IT stručnjaka stvara prekvalifikacijom iz raznih zanimanja: od medicinskih sestara do ekonomista i dizajnera. Nema pravila.

Većinu IT stručnjaka u Osijeku danas zapravo su ekonomisti programeri, kao u Inchoo-u, ili ljudi koji su radili druga zanimanja koja nisu primarno tehnička ili inženjerska.  IT kadar danas izvire iz svih smjerova, jer su ljudima danas svi potrebni materijali dostupni na internetu. Veća im je perspektiva u ovom poslu nego primjerice  u ekonomiji. Ekonomista svake godine izađe zaista puno s fakulteta i teško pronalaze posao u struci.

*Autor je tajnik Osijek Software Cityja i koordinator projekata u osječkom inkubatoru BIOS-u

Komentirajte prvi

New Report

Close