Već danas možemo komunicirati s raznim objektima i nadzirati ih iz daljine

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. listopad 2017. u 22:00
Na konferenciji su održane i brojne panel diskusije / PD

Više od 100 izlagača iz cijelog svijeta pokazalo već gotova rješenja iz sfere IoT-a.

Sigfox, francuska tvrtka i pionir razvoja tehnologija za povezivanje stvari (Internet of Things – IoT) koja se gotovo od početka nazivala jednom od najvećih priča u mobilnoj industriji, uskoro će biti prisutna i u Hrvatskoj. Najavljeno je to na konferenciji Sigfox World IoT Expo održanoj 25. i 26. rujna u Pragu u sklopu koje je ovaj globalni IoT operater predstavio novitete u svojoj ponudi, kao i četiri nova partnera – uz Hrvatsku, listi članova globalne Sigfoxove obitelji pridružili su se i Kostarika, Tunis i Tajland. Na Sigfox World Iot Expou održane su i brojne panel diskusije, predstavljeni su najnovija IoT postignuća Boscha, SAP-a, PWC-a i Airbusa te su se u popodnevnim satima održavala pitchanja i različite radionice. Više od 100 izlagača i 1000 sudionika iz cijelog svijeta pokazalo je već gotova rješenja iz sfere IoT-a te je istovremeno pružena i prilika za kreiranje brojnih novih suradnji. 

“Sigfox World IoT Expo predstavlja prekretnicu na našem putovanju, a pokrenut je s ciljem da postane prepoznatljivom točkom u IoT svijetu. Stvarali smo ovaj trenutak od pokretanja tvrtke 2010. godine, kreirajući pri tome brojne aplikacije i omogućavali isporuku milijun poruka dnevno“, riječi su kojima je predsjednik Uprave tvrtke Sigfoxa Ludovic Le Moan najavio Sigfoxov Expo. Njegova je, kaže, vizija bila dati glas fizičkom svijetu i objektima oko nas dozvoliti da ožive, a da pri tome troše što je manje moguće energije. Upravo je po novim poslovnim modelima i rješenjima koja su prije bila nezamisliva Sigfox, između ostaloga, i poznat. Konkretno, radi se o niskoenergetskoj širokopojasnoj bežičnoj tehnologiji LPWA (Low Power Wide Area) koja drastično smanjuje troškove i potrošnju energije potrebne za sigurno povezivanje fizičkih uređaja s Cloud uslugama.

Hrvatska pokazala interes

Dok Sigfox osigurava tehnologiju, Bosch izrađuje bazne stanice, a partneri se obvezuju da će na nacionalnoj razini ne samo implementirati već i upravljati mrežnom infrastrukturom. Zajedno s posljednjim pridruženim članovima, Sigfox je sad prisutan u 36 zemalja, dok jedan od kratkoročno postavljenih ciljeva podrazumijeva pokrivanje 60 zemalja do 2018. godine što bi značilo da će 660 milijuna stanovnika imati priliku postati dijelom IoT zajednice. Hrvatska je kao prva među zemljama ovog dijela Europe odabrana, kako je pojasnio Ludovic Le Moan jer je naša zemlja pokazala interes, a očekivano vrijeme implementacije potrebne infrastrukture je 18 do 24 mjeseca. Inače, kako poručuju osnivači ove tvrtke, na početku je Sigfox tražio partnere, a posljednjih im godina oni prilaze sami. Također, za njih je karakteristično to što u pojedinoj zemlji imaju samo po jednog partnera jer tako, kazali su, eliminiraju mogućnost ‘nereda’.

 

660 milijuna stanovnika

moglo bi do 2018. godine postati dijelom IoT zajednice

“Uzbuđeni smo zbog suradnje sa svim našim novim partnerima jer takav potez predstavlja još jedan ključni korak prema Sigfoxovoj viziji globalne mrežne infrastrukture. Zajedno stvaramo bolju budućnost“, u sklopu konferencije za novinare kazao je potpredsjednik i suosnivač Sigfoxa Rodolphe Baronnet-Frugès. Naime, ono što Sigfox radi zapravo su uređaji i pripadajuća rješenja koji mogu slati isključivo male količine podataka i to u ograničenim serijama. Takvo što možda zvuči nepotrebno ili nedovoljno u desetljeću koje karakterizira mogućnost da se čitavi terabajti podataka mogu biti poslani u vrlo kratkom vremenu, no ovdje se radi o nečem sasvim drugom. Na frekvencijama 868MHz (megaherca) u Europi i 902MHz u SAD-u razmjenom informativnih poruka događa se prava digitalizacija zahvaljujući kojoj milijarda objekata može sudjelovati u gospodarskom i društvenom razvoju. Uređaji koji funkcioniraju u sklopu Sigfoxa svoje poruke emitiraju kompatibilno s Bluetooth vezama, jednako kao i s mobilnim GPS 2G, 3G i 4G te klasičnom WiFi mrežom.

Većina rješenja tek će se osmiliti

No, kako taj pomalo znanstveno – fantastični IoT zapravo funkcionira? Prag je pokazao – vrlo raznoliko. Od zdravstva, pametnog transporta ili pametnog upravljanja vodnim resursima, preko pametnog parkinga ili upravljanja otpadom, praćenja usjeva u sklopu pametne poljoprivrede, pa čak i za kontrolu temperature i kvalitete vode u vanjskim bazenima, IoT ima tolike mogućnosti primjene, a većina će se njih zapravo tek osmisliti. Govoreći, primjerice, o zdravstvu radi se o sustavima za otkrivanje padova (kod starijih i fizički slabije pokretnih osoba), uređaja za praćenje koji se mogu koristiti u njezi pacijenata s Alzheimerovom bolešću, odnosno o različitim povezanim senzorima i medicinskim uređajima za dom ili bolnicu.

Što se tiče pametnih domova, Sigfoxova mreža omogućava komunikaciju vlasnika s alarmima, detektorima dima ili kretanja kućnih ljubimaca, u industriji se pak može primjenjivati za praćenje statusa rada strojeva, njihove temperature, ali i nadziranja uvjeta rada za zaposlenike. Predstavljena je i pametna omotnica koja zahvaljujući uređaju ne većem od palca i tanjem od prosječne ljepljive trake jednom kada je omotnica otvorena pošiljatelju (i/ili trećim u proces uključenim stranama) o tome šalje poruku. Revolucija se događa i u razgradivim uređajima čime će se umanjiti onečišćenje okoliša, a koji danas više ne predstavljaju utopističku ideju.

Bez izgubljene prtljage i paketa

Druge novosti iz Sigfoxova proizvodnog portfelja zapravo je paket usluga koje će povezivati milijarde bežičnih uređaja za sada još nepovezanih s internetom. Baza je tzv. oblak (Cloud service) umjesto samih uređaja što Sigfoxu omogućava održavanje i nadogradnju uz znatno snižene trošenje i novca i vremena.

Jedan od takvih koncepata je Admiral Ivory, odnosno pojednostavljena usluga povezivanja koja sada omogućuje transformiranje bilo kojeg uređaja kratkog dometa u dugotrajnu inteligentnu mrežu s hardverskom komponentom koja košta tek 0,20 američkih dolara. Iako na prvu zvuči komplicirano, zapravo se radi o prilično malenom uređaju za koji se očekuje da će izazvati pravu revoluciju unutar industrija kao što su dostava paketa, svi vidovi logistike, ali i u sklopu sektora maloprodaje. Na tom tragu i zahvaljujući, recimo, Sigfox Monarchu izgubljena će prtljaga postati stvar iz daleke prošlosti jer će sada biti moguće pratiti kretanje paketa, putnog kovčega ili čak cijeli kontejnera na transportnom brodu, ma gdje god se nalazili. Monarch također omogućava i da se uređaji unutar IoT ekosustava prepoznaju i automatski se prilagode svakom lokalnom komunikacijskom standardu u svijetu, bez roaminga. Atlas je još jedno u nizu Sigfoxovih pametnih rješenja, ranije poznat i kao Sigfox Geolocation, koja se od ostalih i sličnih rješenja razlikuje po svojoj cijeni za koju u ovoj tvrtki kažu da je najniža na svijetu. Funkcionira na principu analize radijskih signala za određivanje lokacije uređaja i za razliku od GPS-a ne povećava potrošnju energije i ne zahtijeva dodatni hardver, osim već integriranog Sigfox čipa.  

Komentirajte prvi

New Report

Close