Uz tehnologiju, preduvjet su i sposobni ljudi u gradskim upravama

Autor: Darko Bičak, Saša Paparella , 06. prosinac 2018. u 22:00
Vladimir Nišević, Snježana Turalija, Dario Jambrek i Gordana Lalić na panelu/Tomislav Miletić/PIXSELL

Hrvatska prvi put dobiva strateški dokument pad nazivom ‘Nacionalna razvojna strategija do 2030.’ u kojem će posebno biti istaknut razvoj pametnih gradova i pametnih otoka.

Na konferenciji Pametni gradovi dodijeljeno je pet nagrada – za pametnu digitalizaciju, pametnu upravu, pametni odgoj, pametnu energetiku i pametni promet.

Ovogodišnju nagradu u kategoriji pametna digitalizacija dobio je Grad Vrgorac, za akciju pod nazivom Misli globalno, kupuj lokalno.  "Htjeli smo pomoći našim poljoprivrednicima da lakše predstave svoje proizvode. Stvorili smo digitalnu bazu da kupci dođu do njih bez trgovačkih marži i nakupaca" rekao je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranjić. Dodao je kako se radi i na digitalizaciji gradske uprave, a uskoro će predstaviti i neke nove projekte. 

'Želimo grad bez papira'
"Entuzijasti iz grada su napravili aplikaciju i uspješno nas uveli u proces digitalizacije. Želimo grad bez papira, da se građani služe svojim tabletima i pametnim telefonima", rekao je gradonačelnik Pranjić. Nagradu za pametnu upravu ove je godine dobio Grad Bjelovar, koji je ozbiljno krenuo u digitalizaciju svakodnevnih radnih procesa gradske uprave kroz Geokomis, projektu pametnih, odnosno uređenih podataka.

"Sada se jasno vidi tko plaća komunalnu naknadu, a tko ne. Bjelovar je prvi pokrenuo cjelokupnu digitalizaciju gradske uprave. Do kraja godine bit ćemo u potpunosti digitalizirani grad, kad dovršimo digitalizaciju svih 100 procesa koje u gradu obavljamo", rekao je gradonačelnik Dario Hrebak, dometnuvši kako želi da  "Bjelovar postane najtransparentniji grad u Hrvatskoj, da se vidi svaki račun koji je platila gradska uprava".  Grad Pula je nagrađen u kategoriji Pametan odgoj za projekt e-Vrtić koji je povezao sustav upisa i upravljanja vrtićima u sustavu tri javna te 22 privatna vrtića u tom gradu.

Kako je na primanju nagrade istaknula Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule, zbog mukotrpnog, dugotrajnog i složenog procesa upisa djece u vrtiće na području grada, uvođenje sustava elektroničkog upisa djece u vrtiće putem aplikacije e-Vrtići bilo je nužno kako bi se cijeli proces upisa modernizirao, poboljšao i pojednostavio. 

Na korist stanovnika
U kategoriji Pametna energetika i okoliš je nagrada otišla u Poreč za projekt "Moj Poreč bez azbesta" u ime kojeg je priznanje preuzela Gordana Lalić, direktorica javnog komunalnog poduzeća Parentium. Ona je istaknula da je azbest, svog svojih dobrih mehaničkih, kemijskih i toplinskih svojstava, vrlo dugo bio zastupljen u izradi krovnih pokrova koji su bili u masovnoj upotrebi u proteklim desetljećima, a što je rezultiralo da mnogi objekti imaju takav pokrov.

"Osmislili smo program koji je podrazumijevao potpore onima koji žele ukloniti krovne pokrove koji sadrže azbest jer bez bespovratnih teško bi se netko odlučio na zamjenu krova", kazala je Lalić.  Najpametniji grad u Hrvatskoj po pitanju prometa je Rijeka koja je dobila nagradu za projekt "Automatsko upravljanje prometom". Kako je pojasnila Spomenka Mičetić, direktorica Rijeka prometa, projekt se radio se od 2003. do 2015., a vrijedan je 3,5 milijuna eura,. Osim Rijeke, u projektu su sudjelovali i Županija te Hrvatske ceste.

Uključena su 62 semaforska čvorišta koja su umrežena u inteligentni centar upravljanja. Postignuta je veća protočnost prometa u Rijeci koja ima 84 semafora na raskršća, a 14 ih je pokriveno i kamerama.

Komentirajte prvi

New Report

Close