Uz Internet stvari može se optimizirati priljev turista s kruzera

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. lipanj 2018. u 22:01
U području prostornog i urbanističkog planiranja posebno važna integracija platforme pametnog grada, Foto: Davor Javorović / Pixsell

Ima priliku postati predvodnik u stvaranju rješenja za pametan grad kojim će osigurati kvalitetniji život.

Izazov prenapučenosti urbanih sredina na koji već neko vrijeme upozoravaju Ujedinjeni narodi, baziran na podatku da će do 2050. godine više od 60 posto svjetskog stanovništva živjeti u gradovima, hrvatske turističke perjanice imaju prilike izbliza osjetiti svake ljetne sezone. Upravo kako bi dali svoj doprinos u razvoju platformi za integraciju ‘smart city’ rješenja koja će podići kvalitetu života u takvim uvjetima u Dubrovniku su se sredinom lipnja sastali predstavnici partnerstva Bosch-Raafourty, gradonačelnik Mato Franković i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. “Pametni gradovi, otoci i sela nešto je na čemu radimo s Europskom investicijskom bankom već u ovoj perspektivi, a što se tiče sljedećeg financijskog razdoblja u nacrtu proračuna vidimo da će projekti ove vrste i dalje biti prepoznati”, poručila je ministrica Žalac. “Bosch je lider u industriji četvrte generacije, a uz desetogodišnje iskustvo u novim tehnologijama te odličnu suradnju s gradskim upravama možemo ponuditi kvalitetna rješenja za aktualne i buduće probleme s kojima se Dubrovnik susreće”, istaknuo je predsjednik tvrtke Bosch AG Klaus Peter Fouquet.

Kako konkretnih koraka nema bez ranijeg racionalnog planiranja i programiranja pametne tehnološke platforme zasnovane na strateškim planovima i stvarnim potreba urbane sredine, u razmaku od nekoliko dana je ponovno u suradnji s tvrtkama Raafourty i Bosch te s Hrvatskom komorom arhitekata održano stručno predavanje na kojem se raspravljalo o tome što Dubrovniku treba. “Upravo je Grad Dubrovnik sa svojim bogatim naslijeđem prava destinacija za razgovor o pametnom upravljanju tehnološkim rješenjima. Povijesno su dokazali pametno upravljanje gradom, a danas imaju priliku postati primjer i predvodnik u stvaranju rješenja za pametan grad kojim će osigurati prosperitet i svijetlu budućnost za svoje građane”, na stručnom je skupu posvećenom Dubrovniku kao pametnom gradu poručio istaknuo direktor tvrtke Raafourty i suorganizator stručnog skupa Davor Žuvić.

Važno je razumjeti da se trenutne pametne tehnološke integracije još trebaju testirati i dokazati, upozorio je, te se u ovom području tek započela pisati novija urbanistička povijest. “Sada je trenutak da se pokrenu kvalitetni procesi sustavnog planiranja kojim će se osigurati da budućnost dokaže inteligenciju gradova te je nužno osigurati fleksibilnost integracije novih tehnoloških rješenja u postojeća i njihovu učinkovitu interoperabilnost”, dodao je u svom izlaganju. ??Srednjovjekovni je Dubrovnik kroz osam knjiga Statuta imao uređen unutarnji i vanjski politički život komune, upravu, nasljedstvo, trgovinu, pomorsko pravo, obrte, urbanistički razvoj grada te komunalnu infrastrukturu, djelić je dubrovačke povijesti s kojom je urbanistica i arhitektica Zrinka Rudež upoznala okupljene.

“Tadašnja je zakonska regulativa bila dostupna i lako razumljiva svim građanima,što danas nije slučaj jer je prostorno planiranje kompleksno za razumjeti i provoditi, čemu svjedoče brojni primjeri bespravnih i nekvalitetnih gradnji koji narušavaju vizure grada”, upozorila je tom prilikom. Naglasila je i da je u području prostornog i urbanističkog planiranja posebno važna integracija platforme pametnog grada i to kroz postojeće prostorno-planske dokumente i buduće planove.

“Pametno korištena tehnologija može osigurati da se ubrzaju procesi u području prostornog planiranja te da se pojednostavi razumijevanje i operativna provedba prostornog planiranja. Pritom je bitno osigurati da lokalna samouprava ima više ovlasti u upravljanju Gradom”, zaključila je.

Što se tiče izazova s kojima se Dubrovnik svake godine iznova susreće, značajan priliv turista s kruzera može se optimizirati koristeći pametne tehnologije, naveo je voditelj velikih kupca iz Boscha Wolfgang Volz. Uz prethodnu izradu IoT (Internet of things) tehnološke platforme, kaže, samo u San Franciscu poboljšala se kvaliteta života građana, uz utjecaj na jačanje poslovanja poslovnih subjekata te unapređenje administrativnih procesa lokalne samouprave.

“U San Leandrou, SAD, su kroz integraciju pametne LED rasvjete osigurali uštedu od 7 milijuna eura kroz 15 godina i uštedjeli potrošnju energije. Jednostavna i atraktivna aplikacija koja je bazirana na gamingu može motivirati i upraviti kretanjima turista u destinaciji te pritom smanjiti preopterećenost pojedinih turističkih atrakcija”, poručio je Volz dodavši da tehnologiju treba kvalitetno umrežiti te osigurati njeno jednostavno i efikasno funkcioniranje na zadovoljstvo građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close