Uz Boschevu tehnologiju parkiranje je mačji kašalj

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2016. u 12:33
Foto: Press

Automatizirana usluga parkiranja Boscheva je funkcija koja ne samo da oslobađa vozače traženja parkirnog mjesta, nego i omogućava da se vozilo parkira samo.

Kada je riječ o parkiranju, Bosch primjenjuje integrirani pristup. Dobavljač tehnologija i usluga nudi inovativne usluge koje vozačima pomažu pri pronalasku parkirnih mjesta. A tijekom parkiranja moderni sustavi za pomoć pomažu im pri izbjegavanju sudara.

Povezano parkiranje: pronalaženje parkirnog mjesta bez gnjavaže

Aktivno upravljanje parkiralištem: Boschevo aktivno upravljanje parkiralištem olakšava vozačima pronalazak parkirnog mjesta i pomaže operaterima garaža za parkiranje poboljšati korištenje kapaciteta. Senzori ugrađeni u kolnik pokazuju je li mjesto zauzeto ili ne. Senzori bežično šalju te podatke na poslužitelj putem pristupnika, gdje se podaci mogu unijeti u kartu u stvarnom vremenu. Vozači zatim mogu karti pristupiti putem pametnog telefona ili interneta. To omogućava vozačima da odaberu slobodno mjesto i dođu do njega.

Automatizirana usluga parkiranja: Automatizirana usluga parkiranja Boscheva je funkcija koja ne samo da oslobađa vozače traženja parkirnog mjesta, nego i omogućava da se vozilo parkira samo. Vozači jednostavno ostave svoje vozilo na ulazu u garažu. Pomoću aplikacije za pametne telefone naređuju automobilu da sam pronađe parkirno mjesto. Naređuju automobilu da se vrati na mjesto gdje su ga ostavili na potpuno jednak način. Potpuno automatizirano parkiranje zahtijevat će nekoliko stvari, uključujući inteligentnu infrastrukturu garaže, senzore ugrađene u vozilo te povezivost za oboje. Automobil i garaža međusobno komuniciraju: senzori u kolniku prepoznaju lokacije slobodnih parkirnih mjesta i šalju te informacije automobilu. Bosch interno razvija sve potrebne komponente za potpuno automatizirano parkiranje. 

Parkiranje temeljeno na zajednici: U stambenim područjima te u centru grada parkirna mjesta na cesti rijedak su luksuz. Boschevo parkiranje temeljeno na zajednici olakšava potragu za odgovarajućim mjestima. S pomoću senzora sustava za pomoć pri parkiranju automobili prepoznaju i mjere praznine između parkiranih automobila dok prolaze pokraj njih. Informacije se šalju u digitalnu kartu parkirnih mjesta. Zatim Bosch, pomoću pametne obrade informacija, potvrđuje podatke kako bi predvidio mogućnost parkiranja. Digitalna karta dostupna je na oblaku za vozila u blizini, što vozačima omogućava da dođu izravno do slobodnog parkirnog mjesta. Nakon što se odredi veličina slobodnih parkirnih mjesta, također je moguće pretražiti mjesta za posebnu vrstu vozila poput automobila kompaktne klase ili kampera. Što više automobila sudjeluje u sustavu parkiranja temeljenog na zajednici, karta je detaljnija i ažuriranija.

Automatizirano parkiranje: parkiranje bez manjih prometnih nesreća

Pametno parkiranje prikolice: smještanje automobila s prikolicom na parkirno mjesto prava je umjetnost. Sustav za pametno parkiranje prikolice pruža vozačima praktičan način upravljanja vozilom i prikolicom s nogostupa korištenjem pametnog telefona ili tableta. Temelji se na elektroničkom servoupravljanju, elektroničkom programu stabilnosti ESP, elektroničkoj papučici gasa i vučnoj kuki s kutnim senzorom za prikolicu. Korisnici mogu s pomoću aplikacije odabrati kut upravljanja i brzinu vozila. Vozač može stajati na bilo kojem mjestu s kojega mu se pruža dobar pogled na postupak.

Pomagalo za parkiranje: većina nesreća dogodi se tijekom parkiranja. Pri brzinama do 10 km/h tijekom manevara parkiranja ultrazvučni senzori integrirani u odbojnike stalno nadziru razmak od bilo kakvih prepreka na parkirnom mjestu. Vozači dobivaju vizualna i/ili zvučna upozorenja na druga vozila koja se parkiraju. Što je automobil bliže prepreci, zvučni signal upozorenja oglašava se sve češće te se na kraju pretvori u kontinuirani ton.

Pomoć pri parkiranju s daljinskim upravljanjem: uz sustav za pomoć pri parkiranju s daljinskim upravljanjem, vozila se naizgled magično parkiraju sama. Vozači trebaju samo pritisnuti i držati tipku na ključu za paljenje ili pametnom telefonu. Time se vozilu daje naredba da automatski samo uđe na parkirno mjesto koje je prethodno pronašlo i izmjerilo ultrazvučnim senzorima. Međutim, vozači su i dalje odgovorni za manevar parkiranja. Čim otpuste tipku na ključu za paljenje ili pametnom telefonu, sustav pomoći automatski zaustavlja parkiranje.

Sustav za pomoć pri parkiranju Home Zone: ta je funkcija za automobile koji se redovito parkiraju u privatnim garažama, nadstrešnicama ili podzemnim parkirnim mjestima. Sustav za pomoć pri parkiranju Home Zone izvodi taj repetitivni Stranica 3 od 4 manevar, uključujući vožnju (do 100 m) do parkirnog mjesta. Vozači trebaju samo jednom izvesti manevar koji sustav treba naučiti tijekom probne vožnje i spremiti ga. Nakon toga će se automobil samostalno parkirati na prethodno zadano parkirno mjesto. Vozači nadziru sustav s vozačkog mjesta ili izvan vozila, gdje mogu upravljati putem pametnog telefona. Tijekom izvođenja manevra vozilo upotrebljava 12 ultrazvučnih senzora i stereo videokameru kako bi se orijentiralo u odnosu na predmete koje je registriralo u svojoj blizini tijekom probne vožnje. Ako senzori uoče nepoznatu statičnu prepreku kao što je kanta za otpatke ostavljena na putanji automobila, vozilo će se automatski zaustaviti. Ako se prepreka može izbjeći laganim odstupanjem od trenutačne rute, automobil će je samostalno zaobići.

Naglo kočenje tijekom manevra: pri brzini do 10 km/h ultrazvučni senzori stalno nadziru čitavo područje oko vozila do udaljenosti od četiri metra. Sustav na temelju tih senzorskih podataka prepoznaje bitne i nebitne prepreke te izračunava putanju koju vozilo treba prijeći. Ako postoji opasnost od sudara, vozaču se šalje upozorenje. Ako vozač ne reagira, sustav samostalno intervenira i zaustavlja vozilo.

Sustav s više kamera: Četiri kamere kratkog dometa ugrađene u vozilo omogućavaju vozačima dobru vidljivost sa svih strana tijekom parkiranja. S veličinom blende od 190 stupnjeva, kamere snimaju cjelokupno okruženje vozila. Zahvaljujući posebnoj tehnologiji vizualizacije, jedinica zaslona prikazuje 3D slike koje gotovo nemaju izobličenja. Vozači također mogu odabrati perspektivu koju žele, tako da mogu vidjeti čak i male prepreke na parkirnom mjestu.

Sustav pomoći pri parkiranju: sustav s pomoću ultrazvučnih senzora prepoznaje paralelna ili okomita parkirna mjesta prikladna za pojedina vozila i o tome obavještava vozača. Nakon aktivacije sustav automatski smješta automobil na parkirno mjesto. Vozač i dalje snosi odgovornost za ubrzavanje i kočenje.

Sustav upozorenja pri uključivanju u promet vožnjom unatrag: pri izlasku unatrag s okomitog parkirnog mjesta, taj sustav temeljen na radaru prepoznaje vozila, bicikle i pješake koji prelaze iza vozila na udaljenosti do 50 m. Zatim vozaču šalje vizualno ili zvučno upozorenje kada postoji opasnost od sudara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close