Uslijed sve veće urbanizacije zaštita od požara postaje sigurnosnim imperativom kod energetske obnove

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. listopad 2016. u 21:59
Anđelka Toto Ormuž iz Rockwoola/PIXSELL

Upotrebom određenih građevinskih materijala može se pospješiti širenje požara i time uvećati nastalu štetu.

Anđelka Toto Ormuž iz Rockwoola i udruge Fire Safe Europe (FSE) u sklopu prezentacije 'Igra li se Europa vatrom' naglasila je da uslijed sve veće urbanizacije zaštita od požara postaje sigurnosnim imperativom. Dodala je i da su dovoljne samo tri minute da se požar proširi na cijelu sobu, i to iz razloga što zgrade u kojima boravimo sadrže više gorivih materijala nego ikada.

"Više od 90 posto vremena zapravo provodimo u zgradama, a jedna od većih prepreka stabilnoj sigurnosti su neharmonizirani zakoni. Primjerice, različita je maksimalna udaljenost do izlaza u slučaju nužde u školama. Frapantno je što u nekim dijelovima EU djeca moraju prijeći šest puta veću udaljenost do najbližeg izlaza", upozorila je Toto Ormuž. Također, članovi vatrogasne postrojbe Zagreb ovom su prilikom upozorili na važnost obraćanja pažnje na protupožarnu sigurnost i u gradnji energetski učinkovitih zgrada – što, nažalost, još uvijek nije postalo pravilom bez obzira što je energetska obnova trend koji bilježi sve veći zamah. "Dva najvažnija europska dokumenta koja potiču energetsku obnovu, niti jednom riječju ne spominju zaštitu od požara. Stoga smo 2011. godine osnovali Fire Safe Europe udrugu u Briselu, sastavljenu od stručnjaka, akademske zajednice, predstavnika industrije i vatrogasaca, kako bismo povećali vidljivost pitanja zdravlja i kvalitete života ljudi koji se nalaze na prvoj liniji obrane od vatre, pitanja sanacije nastale štete, a i kako bismo isticanjem jednostavne činjenice da određeni građevinski materijali mogu pospješiti širenje požara, spriječili buduće nesreće", potvrdila je Toto Ormuž.

Nadalje, istaknuto je i da područje grada Zagreba štiti 319 operativnih vatrogasaca koji na raspolaganju imaju 60 vozila, a kojima brži dolazak na intervenciju u dobrom dijelu slučajeva otežavaju prometne gužve. U sklopu prezentacije 'Vatrogasci i pametno upravljanje prometom Grada Zagreba', pobliže je pojašnjena statistika koju vatrogasna postrojba Zagreb vodi od 2012., a koja je ukazala na nekoliko zanimljivih podataka. Naime, najmanje se intervencija događa ponedjeljkom, a najviše posla nema vatrogasna postrojba smještena u centru Zagreba, kako bi se možda očekivalo po gustoći naseljenosti, već vatrogasne postrojbe s rubnih dijelova grada.

Također, osam minuta potrebno je za dolazak vatrogasnih kola na mjesto požara u jutarnjim satima, dok se u večernjim satima izlazak na intervenciju broji u nešto više od šest minuta. No, tu je projekt AUP – ZG ili sustav nadzora i upravljanja prometom na području Zagrebu koji će omogućiti veću prometnu protočnost i u najkritičnijim situacijama. Riječ je o planu modernizacije sustava za automatsko upravljanje koji i na globalnoj razini nailazi na potvrde efikasnosti što opravdava ulaganja u suvremene telematičke tehnologije, a na koje se AUP oslanja. Samo vremenska ušteda na primjeru intervencije vatrogasaca Vatrogasne postrojbe Centar i njihova dolaska do Boškovićeve ulice, relaciji koja uključuje više od 10 semafornih raskrižja i uglavnom je opterećena velikim prometnim gužvama, može spasiti nebrojene živote. Upotrebom vlastitih znanja i iskustava možemo doći do cjelovitih rješenja najvećih gradskih problema, u ovom slučaju s vrlo visokim faktorom spašavanja ljudskih života, poručili su Darko Brlečić iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb i Zdenko Lanović iz tvrtke Elipsa-S.Z.

Komentirajte prvi

New Report

Close