Uske specijalizacije budućnost obrazovnog sustava

Autor: Lucija Špiljak , 08. studeni 2018. u 21:59
Predstavnici najboljih sveučilišta i škola ponudit će našim đacima i studentima svoje mogućnosti SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Međunarodna organizacija rada (ILO) ističe da će u narednom desetljeću nestati puno vrsta poslova, ali će se stvarati više onih koji će biti povezani sa zelenom ekonomijom i energijom.

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, u sklopu Interlibera, u petak 16. studenog i subotu 17. studenog održat će se World Education Fair (WEF), jedan od najvećih savjetodavnih projekata Europe koji predstavlja najnovije trendove obrazovanja u inozemstvu.

Ove će godine biti predstavljeni programi 65 institucija iz 11 različitih zemalja među kojima će biti predstavnici najboljih sveučilišta, srednjih škola, centara za jezične tečajeve, programa razmjene studenata Work&Travel USA i stranog sveučilišta s kampusom u Hrvatskoj.

Predstavnici će hrvatskim učenicima, studentima i njihovim roditeljima ponuditi informacije o obrazovanju i usavršavanju u inozemstvu, besplatne savjete, podršku u orijentaciji i informacije o mogućnostima izbora, stipendijama i zajmovima. Posjetitelji će moći prisustvovati i radionicama o studiranju u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj i naučiti kako napisati dobro motivacijsko pismo i životopis. Najpopularnija destinacija hrvatskih studenata još uvijek je Velika Britanija, no zbog Brexita raste broj prijava za nizozemska sveučilišta. Koordinatorica programa WEF-a za Hrvatsku, Lea Ban, istaknula je da su usko specijalizirani studiji budućnost obrazovnog sustava.

“Zamijećen je veliki rast zanimanja za studije u tzv. kreativnim područjima jer se predviđa da će do 2030. biti stvoreno više od milijun radnih mjesta u kreativnim industrijama poput filma, kazališta, oglašavanja, glazbe, televizije, dizajna… Vidljiv je rast zanimanja i za studije u tehničkim područjima poput elektrotehnike, strojarstva i računalstva, umjetne inteligencije te za studije povezane s bazama podataka”, ističe Ban. Danas su sve traženiji i stručnjaci koji završe studije povezane s menadžmentom jahta, luksuznim konjogojstvom, industrijom dizajna cvijeća i menadžmentom u DJ i clubbing industrijom.

Međunarodna organizacija rada (ILO) ističe da će u narednom desetljeću nestati puno vrsta poslova, ali će se stvarati više onih koji će biti povezani sa zelenom ekonomijom i energijom. Predviđa se 24 milijuna novih radnih mjesta u svijetu u industrijama koje se bave zaštitom okoliša i zbrinjavanjem otpada, od toga će 2,5 milijuna povezano s obnovljivim izvorima energije, a 6 milijuna s recikliranjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close