Umjesto bandi i kartela, jednim od najopasnijih gradova svijeta danas vladaju inovacije

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. rujan 2017. u 13:00
Foto: Thinkstock

Drugi najveći kolumbijski grad je sinergijom lokalne vlasti, sveučilišta, industrije i građana, stvorio okruž enje pogodno za znanost i tehnologiju što garantira gospodarski rast i postizanje veće društvene inkluzije i jednakosti.

Ranije poznat kao jedan od najopasnijih gradova na svijetu, kolumbijski se Medellín danas smatra živahnim, kreativnim i pametnim gradom. Bogat, siguran i moderan su epiteti koji se ‘novom’ Medellínu posljednjih nekoliko godina pridodaju. Uloženi napori rezultirali su i time da su ga prije nekoliko godina Wall Street Journal i neprofitna organizacija Urban Land Institute proglasili najinovativnijim gradom na svijetu, prestigavši tako neke od najvećih svjetskih metropola poput New Yorka i Tel Aviva.

Jedan od razloga zašto mu je dodijeljena takva laskava titula povećanje je mobilnosti građana koji žive u siromašnim zajednicama, odnosno nagrađena je učinkovitost gradskog sustava metroa i žičara koji ljudima olakšava pristup središtu grada.

U kontekstu značajne transformacije nabolje kakvu je ovaj drugi najveći grad u Kolumbiji prošao, ovdje primijenjena rješenja nerijetko se nazivaju i najznačajnijim urbanim rješenjima cijele moderne povijesti.

Razvoj javnih politika

Nakon niza desetljeća obilježenih negativnim slikama kakve su bila posljedica vrlo visoke stope kriminala, Medellín je postao gradom u kojem je povećana poduzetnička i industrijska produktivnost čime je zagarantiran i gospodarski rast. Odmah na početku, jedan od postavljenih ciljeva pri prelasku iz statusa grada koji je svojevremeno bio poznat kao grad bandi i kartela u status mjesta poželjnog za život bilo je postizanje društvene inkluzije i jednakosti.

Pripremni su koraci uključivali i ostvarivanje sinergije s lokalnim vlastima, sveučilištima, industrijom i građanima kako bi stvorio okruženje pogodno za znanost, tehnologiju i inovacije – na čelu s javnom ustanovom nazvanom Ruta N.

 

200javnih škola

i 33 parka u gradu imaju dostupan besplatni internet

Dakako, u pozadini svakog pametnog grada, pa tako i kolumbijskog Medellína stoji informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT) za koju gradske vlasti vjeruju da može osigurati alate za osnaživanje građanske participacije te im omogućiti jednak pristup uslugama. Radi se o platformama za bolju komunikaciju i ostvarivanje suradnje poput MiMedellin.org koja implementira nove mehanizme za poticanje uključivanja građana u sve gradske procese i donošenje odluka.

Citiesfor.life je druga platforma koja bi trebala omogućiti pametnu suradnju između gradova i gradskih vođa, kao i pomoći u konsolidaciji svjetske mreže za razmjenu znanja putem ICT-a. Tu je i program Medellin Ciudad Inteligente koji je s upotrebom digitalnih tehnologija započeo još 2007. godine, a putem kojega se osnažuje sudjelovanje zainteresirane javnosti i to stvaranjem fizičkih i virtualnih sastanaka na kojima građani mogu dati doprinos razvoju javnih politika te poticati stvaranje projekata koji mogu poboljšati kvalitetu života više od 2,4 milijuna stanovnika grada.

Povećati razinu ulaganja

Oslanjajući se na ICT grad je postavio ciljeve čija će realizacija omogućiti i razvoj projekta Medellin Ciudad Inteligente – javno dostupni Wi-Fi s radijusom od 33 javna parka, otvorenim prostorima u cijeloj gradskoj i inteligentnoj učionici te u više od 200 javnih škola. Ujedno, u javnim knjižnicama i društvenim centrima osigurana su i računala namijenjena da ih koriste građani i koja služe za brojne aktivnosti – od istraživanja, domaćih zadaća pa do socijalne interakcije.

Ista inicijativa uključuje osposobljavanje i do 10.000 ljudi godišnje iz najsiromašnijih gradskih područja, a radi se o tečajevima usmjerenima na podučavanje o sigurnom korištenju interneta, mobilnih uređaja i različitih online usluga.

Još jedna gradska strategija je i Medellinnovation District, koja bi ovaj grad do 2021. godine trebala pretvoriti u najveći i glavni grad inovacija čitave Latinske Amerike. Radi se zapravo o urbanističkom i gospodarskom transformacijskom projektu koji će sjeverni dio Medellina pretvoriti u inovativni klaster poduzetnika, tvrtki i institucija usredotočenih na ekonomiju znanja.

Glavni cilj u okviru Medellinnovation strategije je tzv. Veliki pakt za inovacije (Great Pact for Innovation), zasnovan na suradnji između sveučilišta, privatnih organizacija i vlade. Glavna je ideja povećati razinu ulaganja u inovacije s jedinom svrhom stvaranja održivog i brzorastućeg gospodarstva temeljenog na kombinaciji javnih i privatnih napora.

Uslijed toga, planirano je povećanje ulaganja do 2 posto gradskog BDP-a do 2018. godine, čime će se stvoriti pravi inovacijski ekosustav i dodati više vrijednosti različitim proizvodima, uslugama, poslovnim modelima i općem blagostanju građana, stoji na službenim internetskim stranicama grada.

Šest strateških klastera

Također, postoji i gradska strategija klastera za izgradnju poslovne zajednice, a prva takva ikad kreirana u Medellínu sastoji se od šest strateških klastera – sektora električne energije; odjeće, dizajna i mode; građevine; poslovnog turizma, sajmova i konvencija; zatim klaster medicine i stomatologije i, naravno, ICT-a.

Iskorišten je i industrijski te ljudski potencijal u konkretnim znanjima i vještinama, pa se na ovom području nalazi pet od 15 najvećih tvrtki u Kolumbiji s operativnim prihodom od 20,8 milijardi dolara, uključujući multinacionalne tvrtke.

Medellín ima i 80 visokoškolskih ustanova gdje je posljednjih 10 godina stasalo 13 posto svih diplomiranih u Kolumbiji.

Valja spomenuti i da su ranije spomenuti različiti tečajevi tehnološkog i informacijskog opismenjavanja te prilika za obrazovanje na nekoj od obrazovnih ustanova, a sve dostupno i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, rezultirali manjom stopom kriminala. 

Medellin je u međuvremenu postao je i kolumbijskim turističkim biserom koji svake godine bilježi sve veći rast broja dolazaka i noćenja te se sličnim tempom otvaraju hoteli i hosteli. Na internetskim servisima za savjete o putovanjima, informacije o destinacijama i smještaju Medellín se spominje kao atraktivan i to zbog svoje kulturne ponude kao što su muzeji i izložbe (jedan od najpoznatijih kolumbijskih slikara i kipara je Fernando Botero), noćnog života, ali i prirodnih ljepota koje obično i jesu glavni mamac turistima.     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što, karteli sada ulažu u moderne tehnologije. Jaoo

New Report

Close