‘Ulaganje u znanje i tehnologiju jedini je način za razvoj’

Autor: Josipa Ban /VLM , 04. listopad 2012. u 16:37
Foto: HT

Michio Kaku predočio je svoju viziju budućnosti temeljenu na razgovoru s više od 300 svjetskih znanstvenika.

Michio Kaku, fizičar i futurolog te jedan od najcjenjenijih svjetskih znanstvenika današnjice te Sarah Lacy, američka poslovna novinarka koja piše o inovativnosti i poduzetništvu, bili su gosti pete po redu T-HT-ove konferencije Znanjem rastemo.

U svom predavanju 65-godišnji Kaku predočio je svoju viziju budućnosti temeljenu na razgovoru s više od 300 svjetskih znanstvenika. Po uglednom profesoru do 2020. godine riječ kompjuter nestat će iz riječnika. Kako objašnjava, svakih 18 mjeseci moć kompjutera se udvostručuje što znači da će za osam mjeseci mikro čip koštati samo peni. Tako ćemo umjesto čipa u kompjuteru imati tisuće čipova u svemu što posjedujemo; autima, odjeći, namještaju. Po njegovom mišljenju, bogatstvo naroda temeljit će se na kombinaciji umjetne i nano tehnologije. U tom smislu, ključ opstanka temeljit će se na tranziciji iz tržišta roba u intelektualno tržište. “One zemlje koje će svoj razvoj temeljit na poljoprivredi ostat će siromašne, jer je hrana sve jeftinija i sve dostupnija”, rekao je Kaka na konferenciji. Ulaganje u znanje i tehnologiju jedini je način za razvoj i napredak, smatra. Prema tome, zanimanja u koja treba ulagati, savjetuje, su sva vezana uz kompjuterske znanosti i softvere.

Iako svijet budućnosti, ovog futurista i fizičara, izgleda kao znanstvena fantastika, on dokazuje da sve o čemu govori danas već postoji ili se razvija. Primjerice; internet koji ćemo nositi u naočalama već je razvio Google te se ubrzo, tvrdi, očekuje njihov izlazak na tržište. “Leteći” automobil sam će se voziti pomoću satelita. Takav automobil Kaku je već isprobao te navodi kako ga Google uvjerava da ćemo ga za osam godina imati u svojim garažama. Govori i o digitalizaciji, navodeći primjer glazbene industrije. Taj primjer slijedit će i medicina, ističe Kaku. Na pitanje hoće li ljudi takve promjene i prihvatiti, Kaku odgovara, “ako želite razgovarati o budućnosti razgovarajte s djecom koja su danas u potpunosti umrežena. Oni će biti nositelji ovih promjena”.

Nešto prizemnije predavanje održala je Sarah Lacy, novinarka koja nakon fakulteta seli u Silicijsku dolinu od kuda prati poduzetnike i startupove. Kao višestruko nagrađivana novinarka odlučila je krenuti na 40-tjedno putovanje Azijom, Južnom Amerikom i Afrikom u potrazi za inspirativnim i odvažnim poduzetnicima. Na predavanju je podijelila svoje iskustvo s putovanja te iznijela neka svoja viđenja.

Ističe kako će do 2050. godine najveće globalne ekonomije biti redom Kina, SAD-a, Indija, Brazil, Meksiko, Rusija i Indonezija. Za razliku od profesora Kakua, Lacy smatra da obrazovanje nije najvažnije u inovativnosti i uspješnom poduzetništvu. “Jedni od najuspješnijih poduzetnika koje sam upoznala nisu bili visokoobrazovani”, ističe i dodaje kako se dobra ideja ne rađa na predavanju na fakultetu. Napominje i kako sama ideja nije toliko važna koliko je važna njezina realizacija. U tom smislu navodi primjer Kine na koju zapadnjaci često gledaju s visoka, govoreći kako Kinezi sve kopiraju. Objašnjava kako su upravo jedne od najvećih tvrtki, poput Googlea i Applea uspjele na temelju ideja koje su na tržištu već postojale, ali su ih one uspjele bolje razviti.

U svom inspirativnom predavanju, Lacy je detaljno opisivala uspjeh nekih od poduzetnicima iz zemalja u razvoju s kojima se upoznala na svojim potovanjima. Govoreći o njihovim teškim počecima i problemima ostavila je poruku poduzetnicima. “Ako su oni mogli tada nema isprike da to ne možete napraviti i vi”.

Komentirajte prvi

New Report

Close