Ukidanje roaminga stavljeno na “čekanje”

Autor: Sergej Novosel Vučković , 12. rujan 2016. u 22:01
U EK-u odgodili odredbu o besplatnom roamingu/Patrik Macek/PIXSELL

Odluka da se prijedlog o 90-dnevnom besplatnom telefoniranju u inozemstvu odgodi razbjesnila mnoge – potrošače, telekome…

Europska komisija (EK) bi i prije nego se o njemu uopće vijećalo u Europarlamentu, mogla povući svoj prijedlog o tzv. pravednoj upotrebi mobitela od sredine 2017., odnosno reguliranja naknade za roaming na najviše 90 dana besplatnog telefoniranja godišnje izvan matične mobilne mreže, tj. dok korisnik nije u svojoj zemlji EU.

 

30dana

uzastopno bit će gratis telefoniranje u godini

Naime, portal Politico navodi da je ideja šefa EK-a Jean-Claudea Junckera da povuče prijedlog razbjesnila i udruge za prava potrošača, telekom industriju, ali i europarlamentarce, i to jer sami zastupnici, navodno, nisu znali što ona sadrži, iako su joj lani dali zeleno svjetlo. "Nakon toliko priče da će nova pravila roaminga u EU ukinuti troškove i olakšati život građanima koji putuju po EU zbog turizma ili posla, EK je zaprepastila i građane i telekome", čuje se iz udruga za zaštitu potrošača. Naime, umjesto da se potpuno ukine roaming, što bi bila pobjeda potrošača i potvrda slobode kretanja, ograničenja o 90 dana besplatnog korištenja godišnje, tj. 30 dana uzastopno, kao da idu na ruku telekomskom lobiju, no i iz tog tabora su ljuti, jer se plaše da bi pravedna upotreba mogla trajati i dulje od tri mjeseca, što ide njima na štetu.

Komisija se pod naletom kritika da je ispala brzopleta opravdava da je konačno došao kraj visokim računima, objasnivši da Europljani prosječno putuju 12 dana godišnje pa će s 90 dana oslobađanja od naknade biti pokriveno gotovo 99% svih koji unutar Unije odlaze iz svoje zemlje. I dok se ovaj "Junckerov plan" ne doradi i ne vidimo koga će više zadovoljiti, ostaje pitanje nije li prepirkama oko, kako se navodi, jedne od rijetkih dobivenih utakmica za prava potrošača, ugrožena i "utrka" na globalnoj razini. EU još kaska za SAD-om pa i za Kinom, u implementaciji novih digitalnih rješenja poput autonomnih vozila i superbrzog interneta.

Komentirajte prvi

New Report

Close