Učinkovitijim komuniciranjem proces intervencija na cestama ubrzan 50%

Autor: Saša Paparella , 17. studeni 2015. u 22:00
Evidentirano je gotovo stotinjak naloga za intervencije/Luka Stanzl/PIXSELL

Grad je uspio više pojedinačnih odvojenih organizacijskih sustava objediniti u jedan centralni sustav.

Grad Jastrebarsko je za svoj projekt E-ceste Online proglašen najboljim u kategoriji Pametnija uprava. Nagradu je gradonačelniku Jastrebarskog, Zvonimiru Novoselu,  predala generalna direktorica Boscha Hrvatska Mirsada Kudrić, prilikom čega je gradonačelnik Jastrebarskog istaknuo:" Nagrada nam je veliki poticaj za dalje i makar nismo izmislili ništa novo, pronašli smo nove načine. Ponosan sam na partnere koji su pomogli u realizaciji ovako velikih projekata. Jedni od drugih možemo puno učiti i na tom ćemo se tragu nastaviti razvijati".

Grad Jastrebarsko je s aktivnostima na uvođenju centralnog WebGIS sustava i projekta E-ceste Online započeo u prvoj polovici 2014. godine. Nakon provedenog postupka nabave s izvršiteljima usluga u svibnju 2014. sklopljen je ugovor o izradi programskog sustava, te ugovor o usluzi prikupljanja i unosa podataka o nerazvrstanim cestama u prostornu bazu podataka Grada Jastrebarsko. Najznačajniji korak bio je uspostava Baze nerazvrstanih cesta, a koja integrirana unutar centralnog GIS-a zajedno s drugim administrativnim, katastarskim i komunalno prostornim podacima čini WebGIS sustav Grada.

 

494cesta

u dužini od 233 kilometara 'digitalizirano' je u periodu od samo šest mjeseci

Uspostavljanje baze
Grad Jastrebarsko teritorijalno obuhvaća površinu od 226,5 km2 i 59 naselja u kojima živi 15.866 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. Jedna od osnovnih zadaća grada je obavljanje poslova od lokalnog značaja za stanovništvo iz područja komunalnog gospodarstva, a posebno u dijelu održavanja nerazvrstanih cesta i svakodnevnih problema na terenu prema prijavama građana. Kvalitetnije rješavanje problema građana u svakodnevnom radu lokalne uprave te uspostava efikasnijeg sustava upravljanja i održavanja nerazvrstanih cesta bio je osnovni cilj projekta E – ceste Online Grada Jastrebarskog.

U periodu od šest mjeseci napravljena je video snimka svih postojećih nerazvrstanih cesta na području Grada u oba prometna pravca (oko 470 km), te su unesene dužine simetrala snimljenih cesta u digitalne kartografske podloge. Nakon uspostavljene Baze nerazvrstanih ceste krenulo se s uvođenjem sustava za održavanje cesta kao sastavnog dijela WebGIS-a. Prilikom uvođenja održano je nekoliko radionica i prezentacija kojima je cilj bio upoznati sve dionike procesa održavanja cesta (zaposlenici grada i komunalnog poduzeća) na koji način sustav funkcionira i koji su prednosti ovog načina vođenja poslovnog procesa.

Elektronički zapis, slike prije početka i nakon izvršenih radova, svi prijavljeni problemi s terena na jednom mjestu kao i mogućnost pregleda istih (status novo, u fazi izrade, odrađeno) zaposlenicima su izgledali teško ostvarivi. Konkretno, sustav je koncipiran na način da svaka ovlaštena osoba koja ima pristup sustavu ima mogućnost prijave problema na terenu iz područja prometne infrastrukture odnosno održavanja cesta na način da svojim pametnim uređajem fotografira ili napravi video zapis problema, koji se zatim automatski evidentira u sustavu dobivanjem oznake 'intervencija' status 'nova' s pripadajućom lokacijom i fotografijom početnog stanja s terena.

Prijava problema mobitelom
Nakon početnog skepticizma i otpora, dionici su uvidjeli prednosti ovog interaktivnog online sustava prvenstveno u brzini prenošenja i evidentiranja informacija na jednom mjestu s direktnim uvidom u lokaciju na terenu gdje se određeni problem pojavio. Nadalje, mogućnost prikaza troškova odrađenih radova na terenu, kao i onih koji su u fazi izrade, omogućili su direktnu kontrolu cjelokupnog procesa održavanja cesta. U periodu od samo šest mjeseci u 2014. grad je uspio uspostaviti digitalnu bazu svih nerazvrstanih cesta na području grada. Evidentirano je ukupno 494 cesta u dužini od 233 km, od čega je 98 km asfaltiranih cesta, a 135 km je neasfaltirano (makadam).

Od početka aktivnog korištenja sustava održavanja cesta (veljača 2015.) u sustavu je online evidentirano 75 naloga za intervencijama na terenu, od čega 22 intervencija je odrađena, 8 ih je u tijeku, 22 čekaju odobrenje za radove, a 23 je novih prijava problema s terena. Nakon nepune pola godine u radu sustava, mogu se već vidjeti organizacijski i financijski rezultati. Najveći značaj uvođenja ovog sustava je taj što je Grad uspio više pojedinačnih odvojenih organizacijskih sustava objediniti u jedan centralni sustav, čime je provedba procesa ubrzana minimalno 50 posto u odnosu na prijašnji način funkcioniranja. Provedbom projekta 'E-ceste Online' postignuto je brzo i učinkovito komuniciranje više službi istodobno uz cjelokupnu kontrolu troškova i naloga za intervencijama na terenu preko jedinstvenog WebGIS sučelja.

Učinkovitost sustava najviše dolazi do izražaja kod intervencija koje je potrebno izvršiti u kratkom vremenskom periodu. Umjesto korištenja klasičnih dopisa i komunikacije putem klasične ili elektroničke pošte, online sustav zaprima naloge za intervencije s priloženim fotografijama putem pametnih mobilnih uređaja. Ovime se omogućuje provedba cijelog procesa od uočavanja nedostatka do njegovog uklanjanja u izrazito kratkom roku. Isto tako sustav prati tko je i kada zadao ili izvršio intervenciju tj. radni nalog što je važno pri utvrđivanju odgovornosti za pojedine zadatke ukoliko se pojave određeni zastoji tzv. 'uska grla'. U slučaju zaprimanja velikog broja naloga za intervencijama korištenjem sustava znatno je lakše odrediti prioritete u izvođenju radova te se na taj način znatno povećava efikasnost usluga prema građanima.

Velike uštede
Interaktivna online komunikacija u sustavu direktno je utjecala na smanjenje potrošnog uredskog materijala. U 2014. prije uvođenja sustava svakom nalogu za intervencijom na terenu obvezno je prethodio ponudbeni troškovnik izvođača radova i izdana narudžbenica od strane Grada koji su se izdavali u fizičkom obliku u najmanje dva primjerka. Aktivnim korištenjem sustava održavanja cesta potrošnja potrošnog materijala, izdavanje ponudbenih troškovnika i narudžbenica, smanjena je u cijelosti odnosno u 100-postotnom iznosu.

Uvid i informacija u svakom trenutku na svakoj lokaciji u Gradu o radovima koji su u tijeku, koji čekaju na izvršenje, koji su odrađeni i koliki su troškovi, je neprocjenjiva s obzirom da je komunikacija 'pokvarenog telefona' i prebacivanje odgovornosti između svih dionika na ovaj način izbjegnuta. Sveukupni troškovi provedbe projekta 'E-ceste Online' odnosno uvođenja WebGIS sustava Grada uključujući i usluge prikupljanja i unosa podataka o nerazvrstanim cestama u prostornu bazu podataka Grada Jastrebarskog iznose 341.250 kuna, te su financirani isključivo iz gradskog proračuna.  U primjeni sustav nije stvorio dodatne troškove glede zapošljavanja novih zaposlenika s obzirom da su korisnici i administratori sustava već otprije zaposlene osobe, odnosno dionici su zaposlenici Grada (kao upravitelj cesta) i komunalnog poduzeća (tvrtka u vlasništvu koja vrši uslugu održavanja cesta).

Komentirajte prvi

New Report

Close