U Ziceru 3D skeniranje po zadnjoj riječi tehnologije

Autor: Bernard Ivezić , 29. svibanj 2019. u 22:00
Na raspolaganju različiti uređaji koji služe i cleantechovima/Igor Šoban/PIXSELL

Laboratoriji vrijedni 19,6 mil. kuna imaju CNC strojeve, laserske rezače plastike i metala, VR setove, opremu za razvoj IoT-a….

Zagrebački inovacijski centar (Zicer) u srijedu je pustio u rad šest laboratorija za prototipiranje vrijednih 19,6 milijuna kuna.

Laboratoriji su opremljeni CNC strojevima, laserskim rezačima plastike i metala, 3D skenerom industrijske razine kvalitete, zatim laboratorijskom opremom za cleantech startupe, testnim radnim stanicama, tabletima, mobitelima i VR setovima pa sve do generatora signala i visoko-kvalitetnim mjernim instrumentima nužnim za razvoj IoT proizvoda. Frane Šesnić, direktor Zicera naglasio je da ovom investicijom nisu ulagali u cigle već u tehnologiju koja je prijeko potrebna njihovim startupima.

Raznolika ponuda
"Rješenja koja se stvaraju sinergijom znanstveno-istraživačkog rada i poduzetničkih ekspertiza znače izvjesniji uspjeh te smo se u Ziceru odlučili fokusirati na to", kaže Šesnić. Ivan Nikolić iz startupa Stratowave Connect, koji je razvio uređaje putem kojih navodi da se može upravljati dronovima na udaljenosti do 50 kilometara, kaže da su s posebnom pozornosti pratili projekt opremanja laboratorija za prototipiranje u Ziceru.

"Od samog početka prepoznali smo Zicer kao najboljeg partnera u procesu inkubacije, a sad, kad ovdje možemo dobiti i podršku u prototipiranju, od posebne će nam važnosti biti tri laboratorija: Centar za elektroniku, Drvo-metalska radionica i Centar za 3D modeliranje", kaže Nikolić. Mario Panjičko iz Centra za razvoj održivih tehnologija (Croteh) naveo je da novi laboratoriji nisu fokusirani samo na klasične ICT startupe već da sad otvaraju prostor i cleantech igračima.  "Ovdje je sada, primjerice, kompletna oprema za mjerenje učinka reciklaže, primjerice u slučaju kompostana, što omogućuje startupima razvijaju i neke nove proizvode, koji nisu u ICT-u", kaže Panjičko.

Impozantne performanse
Ljubomir Lokin iz startupa 3D tech kaže da je Zicer nabavio vrhunsku opremu.  "Nabavili su najbolju moguću opremu, poput 3D skenera ATOS CORE 300, kojeg krase impozantne performanse i koji je u svemu zadnja riječ tehnologije u svijetu 3D skeniranja", kaže Lokin.

Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo Zagreba kaže da je vrlo zadovoljna Zicerom i novim laboratorijima. "Pokazujemo da je uspjeh u Zagrebu moguć", zaključuje Jozić.

Komentirajte prvi

New Report

Close