FOTO: U Varaždinu otvorena sunčana elektrana na krovu gradske tvrtke “Parkovi”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. veljača 2016. u 13:45
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Gradska tvrtka “Parkovi” je za sunčanu elektranu maksimalne izlazne snage od 23 kW izdvojila 199.500 kuna, s tim da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao s 40 posto iznosa.

Sunčana elektrana na krovu poslovno-gospodarskog objekta gradskog komunalnog poduzeća "Parkovi" u Varaždinu u četvrtak je puštena u rad, a tom je prigodom varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao da je energetska učinkovitost prioritet gradske vlasti. 

 Gradska tvrtka "Parkovi" je za sunčanu elektranu maksimalne izlazne snage od 23 kW izdvojila 199.500 kuna, s tim da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao  s 40 posto iznosa.

 Habuš je izrazio zadovoljstvo što u smjeru energetske učinkovitosti, nakon vlasnika obiteljskih kuća i suvlasnika zgrada, kreću i gradska poduzeća.

 "Kad je bivša Vlada krenula u sufinanciranje programa energetske učinkovitosti uključili smo i mi sa sredstvima iz gradskog proračuna za obiteljske kuće, a uskoro ide natječaj i za višestambene objekte. Drago mi je da su tim putem krenule i gradske tvrtke, kao prva 'Parkovi', s manjom fotonaponskom elektranom od 23 kW. U pripremi je 'Gradska tržnica' s velikom fotonaposnkom elektranom od 147 kW", najavio je gradonačelnik te dodao da je u planu i još veća fotonaponska elektrana u suradnji Tehnološkog parka i "Varteksa", od oko 180 kW.

 Proizvodnja električne energije na krovu objekta "Parkova" u Hallerovoj aleji kod varaždinskog groblja odvija se u 105 fotonaponskih modula, a procjena očekivane godišnje proizvodnje je 29,25 MWh.

 Direktor tvrtke "Parkovi" Marin Bašić naglasio je da je sunčana elektrana prvi dio projekta "Parkova", a da će još nabaviti i električnih vozila koja bi zamijenila sve radne strojeve na groblju.

 "U planu imamo nabavku pet vozila za groblje i dva hibridna vozila za održavanje gradskih površina. Cijela investicija iznosila bi oko milijun kuna. To bi bio zaokruženi projekt za uštede na energentima, ali i zaštiti okoliša“, rekao je Bašić.

Gradonačelnik Habuš je sudjelovanje Fonda s određenim postotkom iznosa investicije ocijenio vrlo poticajnim.

 "To je građanima potrebno da se uključe, a onda se ostvaruju uštede kroz godine. Naravno da ne ide 'preko noći', ali kasnije se investicija vraća i nakon nekoliko godine ste zapravo u plusu", kazao je Habuš koji misli da je Varaždin zasluženo visoko na ljestvici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost po korištenju sredstava programa energetske učinkovitosti.

 "Nadam se da ćemo se naći na ljestvici Fonda i po sredstvima za rješenje baliranog otpada", dodao je gradonačelnik Varaždina spominjući najveći ekološki problem u Varaždinu, 130.000 tona baliranog otpada na ulazu u grad, a čija je sudbina još uvijek nepoznata zbog razilaženja u načinu rješavanja problema s bivšim ministrom zaštite okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close