U tijeku je nova “Phishing” kampanja, budite oprezni

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2017. u 08:21
Foto: Thinkstock

Lažnim porukama elektroničke pošte od strane navodne Porezne uprave pokušava se kompromitirati korisnička računala.

Nakon razdoblja u kojem su se gotovo svakodnevno događali razni napadi na računalne mreže i računala općenito, s naglaskom na “ransomware” i “Phishing” kampanje, stiglo je i nešto mirnije vrijeme.

Iz CARNet-ova Nacionalnog CERT-a stiglo je novo upozorenje na “Phishing” kampanju koja lažnim porukama elektroničke pošte od strane navodne Porezne uprave pokušava kompromitirati korisnička računala. Naravno, kao i uvijek, oprez je nužan, a priopćenje CERT-a prenosimo u cijelosti.

"Proteklih dva tjedna zabilježena je phishing kampanja s ciljem kompromitacije korisničkog računala, a time i krađe povjerljivih podataka sa sustava. Pošiljatelj poruke predstavljao se u ime Porezne uprave s lažnom e-mail adresom i lažnom domenom u e-mail adresi 'pdv@porezna-uprava.net', dok je u naslovu poruke stajalo 'Novi Zakon za 2018'. U tekstu phishing poruke umetnut je phishing URL koji korisniku nudi preuzimanje zlonamjerne datoteke. Phishing URL nalazio se na lažnoj domeni 'porezna-uprava.net'.

Phishing URL kao i pripadajuća domena su blokirani, tj. nisu aktivni, ali pozivamo na oprez jer nije isključena mogućnost da je napadač ponovno aktivira na nekom drugom web poslužitelju.

U slučaju pokretanja preuzete maliciozne datoteke, ista komunicira s upravljačkim poslužiteljem (C&C) na IP adresi 81.4.125.50 na sljedećim domenama:

* consaltingsolutionshere.com

* kimdotcomfriends.com

* bestfriendsroot.com

Nacionalni CERT korisnicima savjetuje blokadu mrežnog prometa prema gore navedenim domenama te istovremeno provjeru ima li pokazatelja o zabilježenim konekcijama prema zlonamjernim domenama. Također jedan od indikatora provjere kompromitacije računala je i utvrđivanje postojanja aktivnih procesa na sustavu naziva weather.exe i serk.exe.

Komentirajte prvi

New Report

Close