U svijetu 47 posto veća prodaja pametnih telefona

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. srpanj 2013. u 13:15
Thinkstock

Njegova isporuka pametnih telefona rasla je znatno više od ukupnog tržišta odnosno za 56 posto, dosegnuvši rekordnih 76 milijuna primjeraka diljem svijeta.

U svijetu je u drugom ovogodišnjem kvartalu isporučeno rekordnih 230 milijuna pametnih telefona (smartphone), što je 47 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a takav je porast potaknut rastom potražnje za 4G modelima tih telefona u razvijenim regijama poput SAD-a i 3G modela na tržištima u razvoju poput Indije, podaci su iz najnovijeg istraživanja "Strategy Analytics" svjetskog udruženja GSMA.

'Predvodnici' u prodaji smartophone-ova u drugom ovogodišnjem tromjesečju u svijetu bili su tzv. azijski brendovi, pri čemu je najjači, s najvećim porastima i tržišnim udjelima bio južnokorejski Samsung.

Njegova isporuka pametnih telefona rasla je znatno više od ukupnog tržišta odnosno za 56 posto, dosegnuvši rekordnih 76 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Time je taj proizvođač zauzeo 33 posto svjetskog tržišnog udjela, a 'najbliži' mu je američki Apple koji je diljem svijeta u drugom tromjesečju isporučio 31,2 milijuna svojih smartphone modela iPhone, što je 20 posto više nego lani.

Tržišni udjel iPhonea time je u svijetu iznosio 14 posto, što je ujedno najniža razina od drugog kvartala 2010.

Bolje vijesti dolaze iz LG-a koji je svoje globalne isporuke smartphonea udvostručio u odnosu na prošlu godinu za 12,1 milijun jedinica u drugom tromjesečju ove godine te s 5 postotnim tržišnim udjelom zadržao treće mjesto.

Kineski dobavljači ZTE i Huawei također su imali 'jako' drugo tromjesečje sa po 11,5 milijuna odnosno 11,1 milijunom isporučenih smartophone-ova i sa tržišnim udjelima od po oko 5 posto.

Osim isporuka pametnih telefona, istraživanje "Strategy Analytics" pokazalo je i da su isporuke svih mobitela u svijetu u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 4 posto, na 386 milijuna jedinica, pri čemu je opet najjači Samsung sa 28 postotim udjelom.

Komentirajte prvi

New Report

Close