U rad pušten HAKOMetar, alat za mjerenje brzine pristupa internetu

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2012. u 15:21
Ilustracija

Sukladno najavi sredinom listopada, HAKOM je danas pustio u rad HAKOMetar, alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu.

Sukladno najavi sredinom listopada, HAKOM je danas pustio u rad HAKOMetar, alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu. Podsjetimo, riječ je o softverskom alatu koji krajnjim korisnicima omogućuje utvrđivanje je li brzina širokopojasnog pristupa internetu u skladu s ugovorenom. S obzirom na to da se radi o službenom i certificiranom alatu, rezultati njegovih mjerenja se mogu koristiti kao dokaz u eventualnim prigovorima operatorima zbog neisporučivanja ugovorene brzine pristupa internetu.

Brzinu pristupa internetu korisnik može samostalno ispitati s vlastitog osobnog računala. Preduvjet kojeg treba osigurati za mjerenje jest da se računalo s kojeg se provodi ispitivanje izravno poveže s modemom operatora žičnom vezom te da se isključe svi ostali uređaji koje korisnik ima u lokalnoj mreži. Mjerenja je također neophodno obaviti između 19 i 23 sata, budući da se u suprotnom neće moći uvažiti za postupke podnošenja prigovora operatoru.

HAKOMetar je izrađen u suradnji s CARNet-om te podržava sve popularne računalne operacijske sustave, uključujući Windows, Linux i Mac OS platforme. Aplikacija se može preuzeti s HAKOM-ovih internetskih stranica na adresi www.hakom.hr/default.aspx?id=1144. Korisnici na navedenoj adresi ujedno mogu pronaći upute za postavljanje aplikacije na računalo i njeno korištenje, kao i često postavljana pitanja, opis tehničkog rješenja te pravilnik korištenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close