U projektu desetljeća vrijednom 1,25 milijarde dolara riječki fizičari istraživat će svemirsku prašinu

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2015. u 11:48
Foto: LSST

Istraživačka grupa s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci pokrenula je postupak priključivanja međunarodnoj kolaboraciji LSST.

Istraživačka grupa s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci pokrenula je postupak priključivanja međunarodnoj kolaboraciji LSST (Large Synoptic Sky Survey – Veliki sinoptički pregled neba), najvećoj astrofizičkoj kolaboraciji ovakve vrste koja planira snimati nebo u prosjeku svaka tri dana u periodu od 10 godina te stvoriti nešto poput »filma« o svemiru uživo. 

Kako piše Novi list, riječ je o najvažnijem američkim astronomskom projektu za slijedećih 10 godina u području velikih teleskopa na površini Zemlje koji financira američki kongres. 

Teleskop će prvo svjetlo ugledati 2020. godine, a početak 10-godišnjeg sinoptičkog opažanja počet će 2022. godine. Trošak dizajna i izgradnje teleskopa iznosi oko 850 milijuna američkih dolara, dok je godišnji trošak rada teleskopa oko 37 milijuna dolara, što daje ukupan trošak projekta od 1,25 milijarde dolara, pojašnjava dr. Jurkić.

LSST projekt se realizira pod vodstvom međunarodnog konzorcija od oko 35 sveučilišta, instituta, korporacija i individualnih osoba kako bi se ostvarili njegovi ciljevi u najkraćem mogućem vremenu, a da se zadrži najviša moguća kvaliteta i znanstvena izvrsnost. Projekt je temeljen na javno-privatnom partnerstvu, a među najveće privatne donatore spadaju Charles Simonyi i Bill Gates, dok se među institucijama i sveučilištima nalaze i velikani poput sveučilišta Washington (Seattle), Princeton, Stanford ili Cornell.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ova vlada na odlasku nadzire vidim i vaš listić. O kakvoj tehnologiji u Rijeci vi pišete? A da nas zaprašuju već skoro četiri godine lažima o uspjesima, koje samo oni vide, a vi nažalost servirate čitateljima!

New Report

Close