U ICT-u smo konkurentniji, no Vlada nam ruši prosjek

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 23. travanj 2014. u 22:00
Ivica Mudrinić, Vijeće za konkurentnost/Ž.Bašić/PIXSELL

Po efikasnosti Vlade u nabavi nove tehnologije 136!

Hrvatska je po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) na 46. mjestu među 148 zemalja, tvrdi se u Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji 2014. koje je objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Prema istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma, u odnosu na 2013. napredovali smo za pet mjesta, što nas svrstava na razinu razmjerno uspješnih zemalja. U sklopu indeksa okruženja najveći je napredak za 12 pozicija, dok je poslovno i inovacijsko okruženje poboljšano za čak 14 pozicija, najvećim dijelom zbog smanjenja procjene ukupnog poreznog opterećenja. Po političkom i regulatornom okruženju pak Hrvatska je tek 88., a po efikasnosti Vlade u nabavi napredne tehnologije na samom je začelju, tek 136.

U odnosu na 2013., Finska, Singapur, Švedska, Nizozemska, Norveška i Švicarska i dalje su vodeće na ljestvici ICT konkurentnosti. Od zemalja u okruženju, Slovenija je zadržala lanjsku poziciju (36.), Mađarska je pala za tri mjesta (47.), dok je BiH napredovala za 10 mjesta, na 68., a Srbija za sedam, na 80. "Hrvatska je poboljšala svoju poziciju te je bolje rangirana od niza zemalja EU. Primjenom ICT-a možemo osigurati prosperitet, no da bismo dosegnuli tehnološki standard, moramo se usmjeriti na poticanje ulaganja u tehnologiju, obrazovanje i inovacije", istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close