U Europi 2018. ipak rekordna 1227 ulaganja u tehnologiju

Autor: Suzana Varošanec , 10. lipanj 2019. u 22:00
Investicijski projekti u europskim zemljama inače su lani pali za 4% zbog Brexita/Dubravka Petrić/PIXSELL

Hrvatska zadržala 26. mjesto, tehnoloških je investicija bilo 7 više nego 2017.

U Europi je lani provedeno 6356 investicijskih projekata, pokazuje istraživanje o atraktivnosti tržišta za izravna strana ulaganja revizorsko-konzultantske kuće EY.

Ovo je drugi europski rezultat po broju projekata u zadnjih 19 godina koliko se istraživanje provodi, no brine 4%-tni pad u 2018. naspram 2017. koji je posljedica Brexita, glavnog razloga pada zanimanja stranih investitora sudeći prema istraživanju. Brexit neminovno utječe na pad povjerenja i ulaganja, ne samo u Velikoj Britaniji, već diljem Europe, navodi u svom komentaru partner u Odjelu savjetovanja u EY-u Hrvatska Tauno Olju.

S 31 projektom u 2018. što je 7 manje nego preklani, RH je zadržala 26. mjesto na ljestvici europskih zemalja. Pad od 13% osjetile su Velika Britanija i Njemačka, a veliki rast Italija, Irska, Španjolska, Belgija i Poljska.

No kako je fokus ulaganja na tehnologiji, unatoč smanjenom interesu, tehnološki sektor i dalje bilježi rast. Broj investicijskih projekata porastao je na rekordnih 1227, što je porast od 4% u odnosu na 2017. koji je uglavnom vođen američkim tvrtkama koje su lani činile 37% ukupnih ulaganja u tehnološke projekte.

U RH je uloženo u 7 takvih projekata što je ipak rast u odnosu na 2017. Na vrhu ljestvice gradova koje ispitanici vide kao kolijevke novih tehnoloških divova, na globalnoj se razini nalaze San Francisco i Silicon Valley, dok su u Europi to London, Berlin i Pariz.

"Ključno je nastaviti ulagati u digitalizaciju i tehnologiju te omogućiti pristup agilnoj i kvalificiranoj radnoj snazi," ističe Olju. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

EU je i dalje na začelju ulagačkog trenda iza SAD i Kine, a i ulaganja su zakašnjela jer sva glavna područja već drže američke i kineske firme. Od tih silnih ulaganja ništa, nijedan poznati startup. Kod nas je brojka zavaravajuća jer daje dojam da se nešto ne dešava. Ta je brojka samo zbog ulaganja u Rimac. Sve ostalo je nepostojeće, nema ulaganja

New Report

Close