U čast Tesle prva znanstveno-kulturna ruta u svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2019. u 21:59
U Hrvatskoj projekt obuhvaća i Teslin rodni Smiljan/Robert Anić/PIXSELL

To bi mogla biti prva certificirana ruta Vijeća Europe i prva UNESCO-ova posvećena nekom inovatoru.

Znanstveno-kulturno-turistička ruta Putevima Nikole Tesle ulazi u proces certifikacije kao prva službena kulturna ruta Vijeća Europe posvećena nekom inovatoru i znanstveniku, izvijestio je 'Klaster puteva kulture' koji poziva sve zainteresirane da se priključe projektu.

Na njemu već nekoliko godina rade članovi međunarodnog Klastera puteva kulture i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i SAD-a. S obzirom na to da obuhvaća dva kontinenta, to je i prva znanstveno-kulturno-turistička ruta na svijetu. Institut za kulturne rute Vijeća Europe uvrstio je Puteve Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli biti značajni za Dunavsku regiju.

"Očekujemo da postane ne samo prvom certificiranom rutom Vijeća Europe, već i prvom UNESCO-ovom rutom posvećenom inovatoru", kazala je predsjednica upravnog odbora Klastera Manuela Graf. Ruta povezuje Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku i SAD. U Hrvatskoj povezuje Senj, kao mjesto u kojem je stolovao Teslin otac te Smiljan kao rodno mjesto znastvenika. Slijede Gospić i Karlovac, u kojima je pohađao osnovnu i srednju školu.

Tu je niz manjih mjesta kroz ličko-senjski i karlovački kraj u kojima se pronalaze tragovi Teslina djetinjstva. Zagreb, u kojem je Tesla boravio, uključuje i Tehnički muzej Nikola Tesla s demonstracijskim kabinetom. Zanimljiva je hidroelektrana na rijeci Krki, kao prva u Europi koja je proradila na principima Tesline izmjenične struje, te stara HE Ozalj kod Karlovca. Ruta ima značajan potencijal, ne samo za mjesta vezana za Teslu, nego i za ona u kojima se i danas časti njegovo životno načelo stvaranja, suradnje i napretka, humanosti i sinergije, ističe se.

Komentirajte prvi

New Report

Close