U budućnosti, vaš automobil mogao bi vas prepoznati i otključati vam vrata

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2019. u 11:33
Foto: Getty Images

Jednog dana će biti dovoljno da samo pogledate svoj automobil i on će se otključati.

Tehnološkom divu Apple odobren je patent na biometričku tehnologiju koja će omogućiti vozačima pristup njihovim vozilima, odnosno ona će se otključati kada prepoznaju lica njihovih vlasnika.

Patent je javno objavljen neposredno nakon masovnog otpuštanja u Appleovom odjelu za razvoj samovozećih automobila, prenio je portal Futurism.

Robotsko kavalirstvo

Nedavno objavljeni patent pokazuje da je Apple dobio prava na sustav za prepoznavanje lica koji bi omogućio vašem automobilu da vas prepozna kad mu se približite.

Takav bi sustav omogućio automobilima da otključaju svoja vrata kada vide približavanje registriranog korisnika, a možda se i sjete kako određena osoba voli postaviti vozačevo sjedalo i retrovizore.

Prema pisanju stranice Engadget, Apple je podnio zahtjev za patentom početkom 2017. godine.

Sigurnosni rizici

Krajem siječnja 2019. godine tvrtka je otpustila 200 zaposlenika koji su radili na Projektu Titan, odnosno razvoju samovozećih vozila.

Tvrtka je radila na autonomnim vozilima nekoliko godina prije otpuštanja, tako da nije jasno je li patent za prepoznavanje lica ostavština Projekta Titan ili je još uvijek dio aktivnog projekta unutar Appleovih istraživačkih laboratorija.

Još nema naznaka hoće li i kada ova tehnologija stići do budućih automobila. Ali ako se to dogodi, suočit ćemo se s novim izazovima između udobnosti i privatnosti.

Kada se prepoznavanje lica (FaceID) počelo koristiti na Appleovim iPhone-ima, ubrzo su to počele zloupotrebljavati sigurnosne i policijske agencije, otključavajući ih bez lozinke. Bilo je dovoljno uzeti mobitel i staviti ga pred lice vlasnika, upozorilo se u analizi propusta tehnologije.

Podsjetimo, već postoje automobili koje možete otključati pomoću pametnih telefona, a Hyundai je najavio kako će tijekom godine izbaciti na tržište vozilo koje će se moći otključati pomoću otiska prsta vlasnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close