U Brinju prvi nextbike sustav s biciklima na električni pogon

Autor: Borivoje Dokler , 14. srpanj 2016. u 22:00
Do starog grada Sokolca turisti sada mogu doći i električnim biciklima

Nakon Brinja, nextbike električne bicikle koji s jednim punjenjem mogu preći preko 100 kilometara, dobit će Jastrebarsko i Ivanić-Grad.

Općina Brinje postala je deseta lokacija nextbike sustava javnih bicikala u Hrvatskoj. Posebnost ovog sustava je u činjenici da se radi o prvom nextbike mješovitom sustavu na svijetu koji osim klasičnih bicikala s tri brzine, nudi i električne bicikle najnovije generacije.

Oni su pune u stalcima za parkiranje i imaju impresivnu autonomiju baterije koja s jednim punjenjem može prijeći udaljenost veću od 100 kilometara. Brinje Bike, kako je sustav nazvan, dio je šire strategije Općine Brinje i Turističke zajednice u sklopu koje se rade mnogobrojne biciklističke staze. Uvođenjem sustava javnih bicikala pokušava se dodatno revitalizirati život u mjestu koji je prije rata brojao desetak puta više stanovnika. "Brinje ima status posebne državne skrbi tako da je Fond za zaštitu okoliša subvencionirao nabavu sustava javnih bicikala sa 80 posto iznosa nabave.  

To je pomoglo Brinju da uz šest klasičnih bicikla naruči i dva električna koja će biti vrlo korisna na dijelovima terena koji su brdoviti, primjerice za uspon do starog grada Sokolca", kazao nam je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala. A da li će nextbike uvesti električne bicikle i u ostale gradove i mjesta u kojima je prisutan, Dvorski kaže da to prije svega ovisi o proračunima gradova i općina. "Poznato je da su električni bicikli veliki trend u svijetu, međutim njihova je cijena nekoliko puta veća od 'običnih' biciklala", kaže Dvorski.

Nextbike bicikli u Brinju dostupni su na dvije lokacije: u samom centru u podnožju Starog grada Sokolca i pored hotela Lika na odmorištu autoceste A1.  Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno. Sustav javnih bicikala u Brinju će svoj pravi smisao dobiti povezivanjem turista i izletnika koji staju na odmorištu uz autocestu željni odlaska u prirodu i razgledavanja Starog grada Sokolca.

Uz ovakve i slične projekte, Brinje i druga mjesta u Lici imaju dobre šanse revitalizirati svoj kraj i privući sve više cikloturista, ali i drugih izletnika i putnika namjernika. Uskoro će nextbike sustav javnih bicikala dobiti i gradovi Jastrebarsko i Ivanić-Grad i to također kombinaciju klasičnih i električnih bicikala. Početkom lipnja nextbike je napravio i prvi iskorak u regiju – pokrenut je sustav javnih bicikala u Sarajevu. Dvorski ističe kako je glavni grad Bosne i Hercegovine apsolutna zvijezda nextbike mreže jer se u prvih mjesec dana registriralo gotovo 3000 korisnika što je apsolutno najveća brojka u bilo kojem gradu ove godine, pa se već razmišlja i o povećanju broja stanica u tom gradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close