Tradicionalna starinska brijačnica ‘Đuka’ na zagrebačkom Trnju modernija je od većine ostalih

Autor: Lucija Špiljak , 09. studeni 2018. u 07:30
Foto: Getty Images

Biti prvi, pokazati da slobodno tržište prepoznaje budućnost i biti uzor drugima cilj je i tradicija njegova salona.

Frizerski salon za muške i tradicionalna starinska brijačnica “Đuka”, koja na zagrebačkom Trnju postoji od 1938. godine, uvela je suvremene i napredne metode – plaćanje Bitcoinima i online naručivanje.

“Bitcoin je logični nastavak novih trendova u svjetskoj ekonomiji kada je prvi put moguće da dvije strane komuniciraju i izmijene vrijednost bez treće strane. Pritom tu transakciju nitko ne može cenzurirati ili zaustaviti”, smatra vlasnik Đuro Pejić.

Biti prvi, pokazati da slobodno tržište prepoznaje budućnost i biti uzor drugima cilj je i tradicija njegova salona.

“Naši klijenti su to prepoznali. Potičemo rasprave o novcu u našoj radnji, od toga što je novac, inflacija i ostale teme o kojima ne znamo dovoljno; sve je to posljedica našeg iskoraka”, ističe Đuro.

Prije uvođenja Bitcoina u salonu je angažirao hrvatski startup CryptoDome.net kao konzultante, zajedničkim su snagama napravili implementaciju i edukaciju, popisali sve sigurnosne procedure kako bi, ističe, držali vlastite privatne ključeve, odnosno sami kontrolirali sredstva te sukladno tome bili odgovorni za njihov eventualni gubitak. Navedene procedure osiguravaju da do gubitka ne dođe bez obzira na situaciju.

“Velika prednost Bitcoina je to što je jednostavno utvrditi radi li se uistinu o Bitcoinu. Papir se može krivotvoriti, Bitcoin ne može. Snaga računala koja procesuiraju Bitcoin transakcije povećala se, ističe, tijekom 2018. više od tri puta dok su transakcije vidljive svima. Zna se koja adresa ima “uknjiženo” pravo na koliko Bitcoina od samog početnog blocka ili prve transakcije ikada napravljene. Cijela povijest svih transakcija – to je Bitcoinov blockchain”, ističe Đuro. Samo 21 milijun će, objašnjava, ikada biti “izdan”, a o svemu, dodaje Đuro, ne odlučuje direktor, tvrtka ili zaposlenik jer njih nema Bitcoin već čista matematika i kriptografija.

“Kada preuzmemo povijest svih transakcija koje su se ikad dogodile na Bitcoin mreži, tada na svom računalu imamo Bitcoin full node ili punu Bitcoin insancu. To je Bitcoin klijent, odnosno novčanik uz povijest svih transakcija koje su se ikada dogodile, što znači da sami validiramo u budućnosti je li pristigla transakcija valjana ili nije te polaže li neka osoba pravo na vlasništvo nekog Bitcoina. Ne oslanjamo se na treću stranu”, objašnjava. U salonu zainteresiranima nude dodatne informacije o Bitcoinu.

Uveli su i rezervaciju termina putem interneta, a kontroliraju proces tako da korisnici na njihovoj službenoj stranici na Facebooku mogu rezervirati termin, odabrati uslugu, datum i vrijeme, nakon čega dobiju potvrdu rezervacije na mail. Prije zakazanog termina sustav šalje podsjetnik, a prije samog termina korisnik ga može bilo kada otkazati jednim klikom.

Vlasnik salona smatra da će Bitcoin, iako je u ranoj fazi, uskoro postati jednostavniji za korištenje te da su ostali saloni i tvrtke u Hrvatskoj spremni na uvođenje ovakve metode plaćanja uz pomoć osobe koja će im objasniti kako sve funkcionira.

“Privatnici se bore na tržištu i žele svaku prednost nad konkurencijom”, zaključuje Đuro Pejić.

Komentirajte prvi

New Report

Close