Turisti vole bike-sharing jer pomoću njega kvalitetnije dožive destinaciju

Autor: Marta Duić , 16. srpanj 2016. u 10:10
Uporaba sustava go2bike pridonosi lakšem i jeftinijem prometovanju

Sustav javnih bicikala pridonosi kreiranju moderne slike odredišta, njegovom turističkom brendiranju te promiče kulturu ‘bicikliranja’.

Moderno rješenje problema mobilnosti, bike-sharing postaje sve popularanije, a ovo jeftino rješenje sve više oduševljava i turiste i građane. Integracija bicikla u sustav javnog iznajmljivanja ima dvije ključne prednosti u odnosu na ostale 'prijevozne' projekte.

Naime, troškovi implementacije su relativno niski, a vrijeme povrata uloženih sredstava je vrlo kratko i ovisno o izvedbi, varira od dvije do pet godina. Bike-sharing sustav Go2bike nema osobitih ograničenja u korištenju s obzirom na dob vozača, spol, fizičku spremu, ekonomski status. Svatko može preuzeti bicikl s jedne točke kretanja i vratiti ga nakon korištenja na drugome mjestu. 

Pogodno za sve
Bicikli su prilagođeni osobama različitog stasa i vozačkih karakteristika, kao rezultat višegodišnjih studija ergonomije i izvedbe samih bicikala. Go2bike je jeftiniji od uobičajenog javnog gradskog prijevoza, a odlično mu se i brzo prilagođava te potiče intermodalno prometovanje, odnosno izmjenu i kombiniranje sredstava javnog prijevoza.

Vožnja bez stresa
Mnogi su svjesni kako je dolazak na radno mjesto i povratak domovima velik stres i za pojedinca i za promet. U stalnom je porastu zbog problema pri pronalaženju parkirnog mjesta, plaćanja tijekom radnog vremena, odlazaka iz ureda tijekom kratke stanke za ručak i uopće ovisnosti o javnom gradskom prijevozu ili automobilu. Baš zato uporaba sustava go2bike pridonosi lakšem i jeftinijem prometovanju radnog stanovništva koje nije ovisno o voznom redu javnog prijevoza ili dostupnosti parkirnih mjesta u blizini tvrtki. U konačnici doprinos je to i zadovoljstvu zaposlenika i ljepšoj slici okruženja.

Istraživanje na dva kotača
Go2bike izuzetno je privlačan i turistima. Posebice zbog neovisnosti o voznome redu javnog prijevoza, širem doživljaju destinacije kojom se kreću pri čemu su uključena sva osjetila. Vožnjom na dva kotača oni mogu osjetiti mirise i zvukove prirode, razgovarati s lokalnim stanovništvom u prolazu, prići nadomak nedostupnome mjestu koje žele razgledati te nastaviti dalje kad god požele. Sve to nije moguće iza zatvorenih vrata automobila, autobusa, tramvaja ili vlaka. Osim toga, bilo da žele posjetiti muzej, izložbu, popiti piće ili jesti u restoranu, ili pak razgledati krajolik, turisti bicikl ne žele vući za sobom. Imati go2bike kao dodatnu uslugu u svome objektu ili destinaciji nesporni je bonus za hotelijere i turističku zajednicu u okruženju.

Bez onečišćenja
Biciklom se vrlo lako prelaze rute unutar destinacije koje građani i turisti uobičajeno prolaze automobilima ili javnim prijevozom, ili bi im kao pješacima oduzele puno vremena. Također, time se smanjuje opterećenost gradskih prometnih površina ispušnim plinovima te povoljno utječe na čistoću zraka i smanjenje buke. Imati danas bike-sharing susrav znači udovoljiti potrebi čovjeka 21. stoljeća. Gradovi i destinacije koji ga implementiraju nedvojbeno donose pozitivan, 'zeleni' predznak okruženju te slove kao inovativni. Ovakav sustav pridonosi kreiranju moderne slike odredišta, njegovom turističkom brendiranju i promiče kulturu 'bicikliranja'.

Blagotvorni učinak na zdravlje 
Korištenjem bike-sharing sustava pojedinac postaje aktivan sudionik u prometu te ga potiče da se fizički aktivira kao protuteža lošem, sjedilačkom načinu življenja. Znanstveno je dokazano da samo 20-ak minuta vožnje biciklom ima značajne učinke na zdravstveno stanje pojedinca. Sustav Go2bike nudi bicikle s klasičnim i električnim pogonomkoji su sličnog izgleda posebno prilagođenim za javno korištenje. Ergonomični su, izrađeni od izdržljivih materijala koji jamče dugotrajnost i nisu podložni krađi dijelova. Zaštićeni su od uništavanja, kao i od vremenskih neprilika.

Učinkovit i siguran sustav
Programska podrška omogućava upravljanje i kontrolu sustava te analizu svih informacija o korisnicima i njihovim aktivnostima, broju vožnji, lokaciji preuzimanja i vraćanja bicikala, vremenu korištenja i sl. Također, pohranjuje i sve podatke o aktivnostima provedenim na sustavu, primjerice, servisiranje i premještanje bicikala te incidente u sustavu. Prikupljanjem navedenih informacija stvara se temelj za analize broja i vrste korisnika, njihovih navika, učinkovitosti sustava i ostale parametre koji se žele analizirati. Sustav Go2bike je moguće parametrizirati prema željama naručitelja te ga uklopiti u sustave koji su već u upotrebi. Ima košaru koja je integrirana u volan na kojem se nalazi vrlo siguran sustav zaključavanja koji kombinira električnu bravu i RFID-tehnologiju prepoznavanja bicikla. Zbog specijalne izvedbe ne mogu se jednostavno probušiti kao kod klasičnih bicikala.

Komentirajte prvi

New Report

Close