Trumpov poziv high-tech industriji golica i domaće šefove

Autor: Bernard Ivezić , 20. prosinac 2016. u 08:06
Foto: Shutterstock

Poduzetnici se sjetili, da se i Milanović, kao i Trump sada, sastao s američkim, no ne i hrvatskim high-tech tvrtkama.

Nakon što je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump pozvao na razgovore čelnike najvećih IT kompanije pitali smo hrvatske prvake u robotici, softveru, sistemskoj integraciji, poslovnoj inteligenciji, električnim automobilima pa čak i svemirskoj industriji da li bi se odazvali sličnoj inicijativi premijera Andreja Plenkovića. I dok se dio sugovornika ogradio od komentara, neki su se prisjetili da smo inicijative na tom tragu već vidjeli u Hrvatskoj.

 

Majetić

Predsjednica je sazvala dio gospodarstvenika na savjetovanje, ali ja nažalost nisam pozvan.

Nisu pozvani
Dražen Oreščanin, predsjednik Uprave softverskog izvoznika tvrtke Poslovna inteligencija tako se duhovito prisjetio da se i bivši premijer Zoran Milanović također susreo sa menadžerima vodećih američkih IT kompanija te dodao da položaj IT industrije u SAD-u i Hrvatskoj nije jednak.  Vjekoslav Majetić, predsjednik Uprave Dok-inga, proizvođača električnog automobila i izvoznika robota za razminiranje, naveo je da je predsjednica dio poduzetnika okupila na savjetovanje. "Ja nažalost nisam pozvan", naglašava Majetić. Željko Goja, direktor proizvođača robota HSTEC-a kaže da bi direktan razgovor dobro došao.

 

Išek

Izvoz mora biti odrednica razvoja, jer neupitno je da postoji veza između razvoja gospodarstva i njenog ICT-a.

"Ovako naš glas prenosimo nastupima na sastancima i konferencijama ministarstva, klastera konkurentnosti, izvoznika i komore", kaže Goja. Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2 grupe, najvećeg proizvođača softvera u Hrvatskoj, kaže da bi ga sastanak visokotehnološke industrije s premijerom Plenkovićem ugodno iznenadio.

 

Mandić

Bio bih zadovoljan da nas posjeti premijer ili nadležni ministar pa da vide naših 600 IT stručnjaka.

"Ali bio bi zadovoljan da to napravi i nadležni ministar, te da premijer ili nadležni ministar primjerice i posjete tvrtke poput naše, jer IN2 zapošljava 600 stručnjaka", kaže Mandić. Hrvoje Išek, predsjednik Uprave Combisa, najvećeg sistemskog integratora u Hrvatskoj s prometom od gotovo 600 milijuna kuna, kaže da bi takva komunikacija s izvršnom vlasti bila itekako pozitivna, te dovela do novih ideja.

 

Goja

Hitno graditi inovacijsku infrastrukturu, jer zato stagnira konkurentnost Hrvatske.

"Izvoz mora biti odrednica budućeg razvoja hrvatske informatike, jer ćemo ili izvoziti pamet i rješenja ili ćemo ih uvoziti i plaćati, a neupitno je da postoji veza između razvoja gospodarstva i razvoja ICT industrije", kaže Išek te dodaje da bi trebalo poticati sve što ima veze sa inovativnošću. S tim se slaže i Željko Goja iz HSTEC-a. "Hitno krenuti sa gradnjom inovacijske infrastrukture, jer zbog toga stagnira konkuretnost", istiće. Ante Mandić iz IN2 kaže da se boji samo da se ne počne opet raditi neka strategija i time odgode konkretne mjere. "Vlada je pokazala da želi napraviti iskorak i treba je podržati u digitalizaciji državne uprave", kaže Mandić.

 

Oreščanin

Država treba shvatiti da uz turizam i farmaciju, treba domaću IT industriju, te da poduzetnici nisu banditi.

Osim turizma
Vjekoslav Majetić iz Dok-inga Vladi poručuje da su high-tech tvrtke ostavljene na milost banaka i bi im trebao sustav realnih potpora. Dražen Oreščanin kaže da je kroz CISEx država saslušala softveraše i da ima mnogo mjera koje bi mogle pomoći, ali da bi za početak država trebala shvatiti da neće imati uspješno gospodarstvo, ako uz turizam i farmaciju, neće imati i domaću IT industriju. "Korak bi mogao biti i da se promjeni stav javne uprave po kojem su poduzetnici hrpa bandita koji izrabljuju radnike i potkradaju državu", zaključuje Oreščanin.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kod nas nema high tech industrije. Samo šrafciger industrija koja za jeftine pare programira za strance

ma daj??? koji milanović? taj lik je uništo čega god se je dotakao.

New Report

Close