Tri od četiri Hrvata internet žele svugdje

Autor: Bernard Ivezić , 11. veljača 2018. u 22:01
U digitalnoj transformaciji Hrvatska zaostaje/FOTOLIA

Modernizirajte zakone, ne bojte se donositi odluke koje podržava javnost i Europska komisija, da se pokrenemo naprijed, poručuje političarima čelnik Tele2.

Osam od deset građana smatra da se Hrvatska treba transformirati u digitalno društvo, pokazuje prvo istraživanje o stavovima i korištenju tehnologije, koje je objavila Digitalna Hrvatska.

Udruga koju su osnovali Doking, Tele2, Uber i M+ Group, a članovi su i Hangar18, Bellabeat, HUB385 i Stemi, istraživanje je provela s Promocijom plus na 800 građana Hrvatske. Đuro Lubura, predsjednik udruge Digitalna Hrvatska kaže da se 80,5% građana izjasnilo da bi ovdje trebalo izgraditi digitalno društvo za 21. stoljeće. "Rezultat pokazuje da građani dobro razumiju da se Hrvatska može i treba pomaknuti naprijed, a da u transformaciji zaostaje za mnogim članicama Unije, čak i za državama koje nisu u EU", kaže Lubura.

U istraživanju su krenuli od korištenja interneta kao predispozicije za svaki oblik tehnološkog napretka. Rezultat je da 81% građana u Hrvatskoj koristi internet. Svaki drugi to čini aktivno, više puta dnevno, stalno su online. Iako je to najizraženije kod mladih, korištenje interneta rašireno je i u drugim dobnim skupinama. Kad se dodaju i oni koji se na internet spajaju barem jednom dnevno proizlazi da 70% korisnika globalne mreže to čini svaki dan. Lubura navodi da se 77,9% građana izjasnilo da bi svi trebali imati pristup interneta, a 85,4% ih smatra da bi svi trebali imati neograničen pristup po povoljnoj cijeni.

 

81 posto

Hrvata koristi internet, od toga svaki drugi svaki dan

Navodi i da vrlo visokih 75% ljudi smatra da pristup internetu treba biti moguć gdje god bili. Pojašnjava da Digitalna Hrvatska to smatra važnim, jer je stanje sad drugačije. "Da bi se moglo graditi digitalno društvo potrebna je infrastruktura, a ona se neće moći raditi bez razvoja infrastrukture i konkurencije. Ulazak Tele2 pokazao je što za tržište znači konkurencije, jer se usluga poboljšala a cijene pale, ali sad smo pred novim izazovom brzog rasta internetskog prometa i za to treba razvijati infrastrukturu da bismo imali internet gdje god ga građani žele", kaže Lubura.

Treba i modernizirati gospodarstvo. Primjerice, modernizaciju usluga kroz primjenu aplikacija skroz podupire 68,3% građana te još 20% to uglavnom podržava. Lubura navodi i Uber, koji je pokazao kako se mogu modernizirati taksi usluge kroz primjenu GPS aplikacije. "Digitalna Hrvatska želi pomoći da bi se moderniziralo zakonodavstvo u skladu s novim trendovima, a tu znanje koje ima privatni sektor može pomoći", kaže Lubura.

Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2 kaže da se često raspravlja kako unaprijediti infrastrukturu, ali da su razgovori često omeđeni krivim podacima o tome što misle građani. Ističe da je raspoloženje u Hrvatskoj danas da su građani željni napraviti "fast forward". "Većina u Hrvatskoj danas koristi internet, što je pokazalo i ovo istraživanje, a to se poklapa i s rezultatom Europske komisije. Vidljivo je da su građani spremni za nove tehnologije, ali da bi se pojavile nužno je modernizirati zakonodavstvo te je moja poruka političarima da se ne boje donositi odluke koje podržava javnost i Europska komisija, da se pokrenemo naprijed", kaže Pavlinić.

Komentirajte prvi

New Report

Close