Tri hrvatske tvrtke stvaraju mrežu cloud točaka po Europi

Autor: Bernard Ivezić , 15. prosinac 2015. u 22:01
Na Setcorove data centre može se izravno spojiti iz Zagreba, Beča i Budimpešte/FOTO

Kompanijama omogućujemo da pređu u cloud kroz punu kontrolu nad cijelom svojom IT infrastrukturom, kažu u Hemi.

Setcore je prvi hrvatski ponuđač privatnog clouda koji ima globalne ambicije. Riječ je proizvodu koji su zajednički razvile hrvatske IT tvrtke ITSoft, Hema Solutions i Aduro ideja, a kojima je cilj stvoriti niz točaka preko kojih se izravno možete spojiti na njihovu mrežu podatkovnih centara zvanu Setcor, i sve to mimo interneta, odnosno bez bojazni od cybernapada. I dok se postojeće komunikacije odvijaju preko telekomunikacijskih čvorova, Setcor je ove godine postavio prva tri, kako ih naziva cloud čvora.

 

Troha

U Hrvatskoj koristimo sigurne data centre od PCK i MStarta, a u Beču u data centru od Interxiona i taj se popis može dalje širiti prema potražnji iz inozemstva

Nalaze se u Zagrebu, Beču i Budimpešti. Iduće godine podići će se cloud čvor u Beogradu, a u planu je i jedan u Frankfurtu. Krešo Troha, direktor ITsofta kaže da žele ukinuti fizičku prepreku između korisnika i kvalitetnih data centara. "U Hrvatskoj podatke skladištimo u najsigurnijim data centrima od PCK-a i od mStarta, a u Beču u Interxionu te će se taj popis prema potrebi. odnosno potražnji za našim uslugama sa stranih tržišta, dodatno povećavati", kaže Troha. Zajednički proizvodlinkovima između njih i kroz mrežu cloud točaka prisutnosti već i kroz niz inovacija u ugovaranju i isporuci rješenja privatnog clouda. Nenad Raca, direktor tvrtke Aduro ideja kaže da dok ITsoft rješava telekomunikacijski dio priče oni rješavaju softverski.

 

100klijenata

već koristi private cloud proizvod Setcore

Pojašnjava da su u rujnu završili zajednički EU projekt koji narudžbu i naplatu IT infrastrukture. Riječ je o sustavu koji taj proces pojednostavljuje na način kako je Gmail pojednostavnio korištenje maila. "Do sada su IT menadžeri, kad bi projektirali svoju infrastrukturu, popisivali servere, dodavali routere, firewalleove i ostale elemente obično sjeli za Visio i crtali to na svom računalu, a mi smo napravili cloud alat s kojim se mogu slobodno poslužiti i kad su zadovoljni, to odmah klikom mogu naručiti od nas", kaže Raca.

Navodi da alat trenutačno testira pet velikih korisnika, a da će ga otvoriti za javnost početkom veljače. "Glavna prednost tog našeg rješenja je što je unutra ugrađena umjetna inteligencija koja pritiskom na opciju Validate, odmah provjerava da li je ono što je IT menadžer nacrtao tehnički izvedivo", kaže Raca. Dodaje da tu posao u pravilu preuzima Hema Solutions. Hrvoje Hajduk i Zoran Havriluk, direktori Hema Solutionsa navode da oni zatim rade sistemsku integraciju.

 

Raca

Do sada su menadžeri, kad bi projektirali IT infrastrukturu, to radili lokalno u Visiju, a sada imaju online alat koji im pri tome pomaže

Havriluk pojašnjava da pri tome postojeće servere i drugu fizičku opremu kod korisnika prebacuju u cloud, a aplikacije iz on-premise okruženja prebacuju u servere u privatnom cloudu. "Rezultat je da korisnik, znači srednje i velike kompanije, u procesu koji traje kratko i prolazi mnogo jednostavnije nego kod konkurencije ulazi u svijet clouda i to na siguran način, jer ono što mu mi nudimo je potpuna kontrola nad svom virtualnom infrastrukturom, svim aplikacijama i podacima i sve to izravno, mimo interneta", zaključuje Havriluk.

Zajednički proizvod

Setcor potaknuo rast članica do 100 posto

Krešo Troha, direktor ITSofta kaže da proizvod Setcor testiraju i unapređuju već godinu dana. Navodi da imaju više od sto korisnika i da im je to stvorilo dobru podlogu da mogu ići u širenje u inozemstvu. "U Hrvatskoj ciljamo na srednje i velike tvrtke, a u EU na male i srednje tvrtke koje brzo rastu", kaže Troha. Dodaje da mu je jasno da se u Hrvatskoj tvrtke rijetko udružuju. "Mi smo to napravili, ali na razini proizvoda i brenda", kaže Troha. Navodi da sve tri tvrtke rastu od 30 do 100 posto kao rezultat takvog udruživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close