Tragovi molekula na mobitelima otkrivaju tajne životnog stila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. studeni 2016. u 14:40
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Mi ostavljamo tragove molekula, kemikalija i bakterija na svemu što dotaknemo. To ne može spriječiti čak ni temeljito pranje ruku, kažu znanstvenici.

Molekule pronađene na mobilnim telefonima otkrivaju zapanjujuću količinu podataka i daju uvid u zdravlje i životni stil njihovih vlasnika, uključujući lijekove koje koriste i koju hranu jedu, objavio je u utorak BBC.

Kalifornijski znanstvenici otkrili su tragove svega: od kofeina i začina do krema za kožu i antidepresiva na 40 mobitela koje su testirali.

Mi ostavljamo tragove molekula, kemikalija i bakterija na svemu što dotaknemo. To ne može spriječiti čak ni temeljito pranje ruku, kažu znanstvenici.

Koristeći se masenom spektometrijom, tehnikom kojom se analiziraju molekule na temelju njihove mase i naboja, tim znanstvenika s kalifornijskog Sveučilišta u San Diegu testirao je 500 uzoraka uzetih s mobitela i ruku 40 odraslih osoba.

Nakon toga su ih usporedili s molekulama identificiranim u bazi podataka i napravili su "profil životnog stila" svakog vlasnika mobitela.

Dr. Amina Bouslimani, koja je radila na studiji, kazala je da su rezultati 

"Analizirajući molekule koje su vlasnici ostavili na svojim telefonima, mogli smo reći je li ta osoba žena, kakvu kozmetiku koristi, boja li kosu, pije li kavu, voli li više pivo ili vino, voli li začinjenu hranu, liječi li se od depresije, koristi li kremu za sunčanje i repelente a time i provodi li puno vremena na otvorenom…", kazala je dr. Bouslimani.

Za većinu molekula se smatra da se prenose s kože, ruku ili znoja na mobitel.

Ranije istraživanje istog tima pokazalo je da ljudi koji se tri dana nisu prali ruke i dalje imaju puno tragova higijenskih i kozmetičkih proizvoda na svojoj koži.

Komentirajte prvi

New Report

Close