Tomašković: Država bi trebala smanjiti naknade telekomima

Autor: Ana Blašković , 10. veljača 2018. u 10:02
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatska bi time ojačala digitalnu infrastrukturu.

Hrvatska bi trebala kroz niže naknade telekomima i kroz druge mjere iskoristiti rast gospodarstva da ojača svoju digitalnu infrastrukturu, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković u intervjuu Reutersu.

Prvi čovjek HT-a, koji će 21. veljače objaviti rezultate poslovanja za prošlu godinu, dodao je da kompanija razmatra moguće akvizicije na području Balkana te da i dalje vidi potencijal rasta na domaćem tržištu.  "Vjerujem da reforma u digitalnoj transformaciji može biti jedan od važnijih koraka", rekao je Tomašković. Dodaje da bi Vlada trebala smanjiti naknade za radiofrekvencijski spektar koje su, kazao je, još uvijek među najvišima u Europi, a previsokima smatra i naknade za korištenje javnih prostora.  Koliko bi trebalo smanjiti naknade, nije precizirao.

 

7,6 mlrd.

kuna prihoda očekuje se od Hrvatskog telekoma u 2017.

"Mnoge države u Europi nude ih besplatno kako bi potaknule digitalni razvoj, a u Hrvatskoj troškovi dosežu deset posto vrijednosti tržišta fiksne telefonije", istaknuo je. Tomašković se osvrnuo i na odljev stručnjaka koji posebno pogađa tvrtke u IT sektoru. Smatra da bi jedinstvena stopa poreza na dohodak umjesto postojećeg sustava progresivnog oporezivanja u konačnici povećala neto plaće i smanjila broj stručnjaka koji dolaze iz Hrvatske. HT, koji drži oko 60 posto domaćeg telekom tržišta, ranije je najavio da će nastaviti s godišnjim kapitalnim ulaganjima od najmanje 1,6 milijardi kuna.

 "Zadovoljni smo s rezultatima za 2017. i naš je cilj da i ove godine još dodatno rastemo. Vjerujemo da ima prostora za rast na hrvatskom tržištu, no držimo na oku i sve potencijalne akvizicije u regiji", zaključio je Tomašković. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

@klaus
Ti si iz HT-a? Vidim da si se danas registrirao da nam objaviš radosnu vijest.

Deutsche telekom je preplatio hrvatski telekom kod kupnje ali zato smo se obvezali nepustiti konkurenciju pa su njemci uspjeli izvući novac nazad.Slično je i Todorić prodao dobro, pojedine trgovine i skladišta pa ostao u skupom najmu.To što lokalni pukovnici sad beru neku pinku neki misle da je uredu a koliko bi bio dugoročni plus za BDP i za plaće ,vidimo samo ispred nosa.Što se tiče dividende je mala ali spremaju se kupiti nešto pa bi rast bio veći i to će se dogoditi.

Uz tako visoke naknade- raste sektor privatnih DIGITALNIH kuća………..koje vuku optičke kable
po Hrvatskoj i naplaćuju MASNE NAKNADE…Zašto bi bili povoljniji, a daju bolju uslugu npr.
MAGIĆ net ? …Nevjerojatno- kako je skup….a preferiraju ga suradnici i korisnici ….. jer je brz , pa
ima je lakše raditi…..

Slažem se s komentarima kolega s foruma. Pravo služnosti je prihod jedinica lokalne samouprave. To je tek blaga materijalna utjeha na poklonjenu infrastrukturu koju smo svojedobno financirali gotovo svi građani hrvatske. I sada bi ti druže Tomaškoviću taj ekstraprofit proslijedio u DT?? I postao uspješan manager. A mali dioničari HT mogu se slikati, zar ne – dividenda sve manja i tanja

New Report

Close