Tomašković: Država bi trebala smanjiti naknade telekomima

Foto: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatska bi time ojačala digitalnu infrastrukturu.

Hrvatska bi trebala kroz niže naknade telekomima i kroz druge mjere iskoristiti rast gospodarstva da ojača svoju digitalnu infrastrukturu, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković u intervjuu Reutersu.

Prvi čovjek HT-a, koji će 21. veljače objaviti rezultate poslovanja za prošlu godinu, dodao je da kompanija razmatra moguće akvizicije na području Balkana te da i dalje vidi potencijal rasta na domaćem tržištu.  "Vjerujem da reforma u digitalnoj transformaciji može biti jedan od važnijih koraka", rekao je Tomašković. Dodaje da bi Vlada trebala smanjiti naknade za radiofrekvencijski spektar koje su, kazao je, još uvijek među najvišima u Europi, a previsokima smatra i naknade za korištenje javnih prostora.  Koliko bi trebalo smanjiti naknade, nije precizirao.

 

7,6 mlrd.

kuna prihoda očekuje se od Hrvatskog telekoma u 2017.

"Mnoge države u Europi nude ih besplatno kako bi potaknule digitalni razvoj, a u Hrvatskoj troškovi dosežu deset posto vrijednosti tržišta fiksne telefonije", istaknuo je. Tomašković se osvrnuo i na odljev stručnjaka koji posebno pogađa tvrtke u IT sektoru. Smatra da bi jedinstvena stopa poreza na dohodak umjesto postojećeg sustava progresivnog oporezivanja u konačnici povećala neto plaće i smanjila broj stručnjaka koji dolaze iz Hrvatske. HT, koji drži oko 60 posto domaćeg telekom tržišta, ranije je najavio da će nastaviti s godišnjim kapitalnim ulaganjima od najmanje 1,6 milijardi kuna.

 "Zadovoljni smo s rezultatima za 2017. i naš je cilj da i ove godine još dodatno rastemo. Vjerujemo da ima prostora za rast na hrvatskom tržištu, no držimo na oku i sve potencijalne akvizicije u regiji", zaključio je Tomašković. 

Komentari (7)
 • vodoinst
  vodoinst 22:34 12.2.2018.

  @klaus
  Ti si iz HT-a? Vidim da si se danas registrirao da nam objaviš radosnu vijest.

 • klaus
  klaus 9:52 12.2.2018.

  Deutsche telekom je preplatio hrvatski telekom kod kupnje ali zato smo se obvezali nepustiti konkurenciju pa su njemci uspjeli izvući novac nazad.Slično je i Todorić prodao dobro, pojedine trgovine i skladišta pa ostao u skupom najmu.To što lokalni pukovnici sad beru neku pinku neki misle da je uredu a koliko bi bio dugoročni plus za BDP i za plaće ,vidimo samo ispred nosa.Što se tiče dividende je mala ali spremaju se kupiti nešto pa bi rast bio veći i to će se dogoditi.

 • miami
  miami 9:11 11.2.2018.

  Uz tako visoke naknade- raste sektor privatnih DIGITALNIH kuća………..koje vuku optičke kable
  po Hrvatskoj i naplaćuju MASNE NAKNADE…Zašto bi bili povoljniji, a daju bolju uslugu npr.
  MAGIĆ net ? …Nevjerojatno- kako je skup….a preferiraju ga suradnici i korisnici ….. jer je brz , pa
  ima je lakše raditi…..

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!