Tolar za petama Rimcu po prikupljanju kapitala

Josip Maričević, osnivač Tolara (desno)/S. Strukić/PIXSELL Josip Maričević, osnivač Tolara (desno)/S. Strukić/PIXSELL

Hrvatski blockchain startup, naš četvrti koji je u godini dana napravio ICO, među 10 je najboljih domaćih startupa po visini ulaganja.

Zaključen je najveći hrvatski Initial Coin Offering (ICO) koji je ciljao na 20 do 45 tisuća Ethereuma kapitala.

Startup Tolar.io objavio je da je prikupio 28.807 Ethereuma i da sada fokus stavlja na finaliziranje proizvoda i početak komercijalnog rada u drugom tromjesečju 2019.

Skliznula vrijednost
Iznos od 28.807 Ethereuma u vrijeme kad su pretprodajne aktivnosti za ICO krenule, i kad se Ethereumom trgovalo po cijeni od 406,72 dolara, vrijedio bi 11,7 milijuna dolara ili 73,8 milijuna kuna. U međuvremenu se Ethereum prepolovio u vrijednosti na 228,85 dolara tako da je trenutačna vrijednost kapitala koji je Tolar prikupio preko ICO-a izražena u glavnoj fiat valuti 6,59 milijuna dolara ili 41,5 milijuna kuna.

 

150 tisuća

transakcija u sekundi već sada može raditi Tolarova mreža

Unatoč tome, u godinu dana otkako su hrvatski poduzetnici krenuli raditi ICO-e, ovaj Tolarov najuspješniji je. Ovisi koju metriku upotrijebimo, kad je vrijednost Ethereuma bila viša, na 406,72, ili kad je pala na nižu vrijednost, 228,85 dolara, možemo izvoditi zanimljive paralele s ostatkom hrvatske startup scene. Pri višoj vrijednosti (a podjednako je izvjesno i da bi Ethereum zbog novog šefa SEC-a koji je naklonjen kripto-svijetu mogao opet porasti, kao i što je moguće da još padne) s 11,7 milijuna dolara investicije Tolar je odmah nakon Rimac Automobila hrvatski startup koji je uspio privući najviše početnog kapitala za razvoj.

I po nižoj vrijednosti Ethereuma i dalje je među 10 hrvatskih startupa s najuspješnijom rundom prikupljanja investicija, s iznosom od 6,59 milijuna dolara.

Brži od VISA-e
Tolar je razvio tehnologiju koja omogućuje veće brzine provođenja transakcija od onih koje nude Bitcoin mreža, do 7 u sekundi, Ethereum mreža do 20 transakcija u sekundi, PayPal 193, Ripple 1500, Zilliqa se sad trudi doseći 8000 ili VISA koja može do 56 tisuća.

Tolar je pokazao brzinu od 154.000 transakcija u sekundi, a cilja na 200.000. Osnivač i tehnički direktor Tolara je bivši FER-ov student Josip Maričević, a uz niz menadžera iz Hrvatske i regije, startup je podržao Cotrugli Business School.

Komentari (1)
  • Funky
    Funky 3:00 26.9.2018.

    anyway to put money in that project?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!