Tko je mlada genijalka koja nam je omogućila po prvi put vidjeti crnu rupu

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2019. u 14:29
Foto: Katie Bouman Facebook screenshot

“Gledam u nevjerici prvu sliku crne rupe koju sam ikad napravila dok je bila u procesu rekonstrukcije”, navela je Katie Bouman na svojoj Facebook stranici.

Fotografija je nastala radom međunarodne teleskopske mreže na projektu Event Horizon Telescope, predvođen 29-godišnjom računalnom znanstvenicom Katie Bouman.

“Toliko sam uzbuđena što napokon možemo podijeliti ono na čemu smo radili protekle godine! Danas prikazana slika je kombinacija slika proizvedenih višestrukim metodama. Niti jedan algoritam ili osoba nisu napravili ovu sliku, ona je zahtijevala nevjerojatan talent tima znanstvenika iz cijelog svijeta i godina napornog rada na razvoju instrumenta, obradi podataka, metodama snimanja i tehnikama analize koje su bile potrebne da bi se napravio ovaj naizgled nemoguć podvig. To je uistinu bila čast, i tako sam sretna što sam imala priliku raditi sa svima vama”, poručila je Bouman svojim suradnicima, ne želeći sama zadržati zasluge za povijesni trenutak.

Godine proučavanja i rada

Doktorirala je na poznatom Institutu za tehnologiju u Massachusettsu (MIT), a trenutno je asistentica na kalifornijskom Institutu za tehnologiju.

Još tijekom studiranja je razvijala algoritam koji je omogućio fotografiju crne rupe.

Prije obrane doktorata, nastupila je 2016. godine na poznatom TEDx Talks-u na kojem je publici objasnila kako snimiti fotografiju crne rupe koja se nalazi u središtu Mliječne staze i proždire sve što joj se previše približi.

''Prije tri godine studentica MIT-a Katie Bouman vodila je projekt stvaranja novog algoritma kako bi se proizvela prva slika crne rupe. Danas, ta je fotografija objavljena“, pohvalili su se iz MIT-a na Twitter profilu.

Komentirajte prvi

New Report

Close