Televizije i telekomi ne žele novi investicijski val prije 2020. godine

Autor: Bernard Ivezić , 23. veljača 2015. u 22:00
Dražen Lučić, predsjednik Hakoma koji očekuje prelazak na DVB-T2 oko 2020. godine/Marko Lukunić/PIXSELL

Prelazak na DVB-T2 značio bi milijunske investicije za TV kuće, građane i operatere, a nužan je zbog EU.

U idućih pet godina građani će ponovo morati mijenjati televizore žele li nastaviti gledati televiziju preko antena moglo se doznati na Drugom forumu o budućnosti UHF pojasa koji je u ponedjeljak u Zagrebu organizirao Hakom, čiji je predsjednik Dražen Lučić.

Država, naime, zbog EU regulative ponovo planira dio radio-frekvencijskog spektra prebaciti s emitiranja TV signala na mobilni brzi internet, jer se tako spektar, koji je ograničeni resurs, koristi do 20 puta efikasnije. Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja tržišnog regulatora Hakoma kaže da će to biti i veliki posao. "Svi će morati napraviti ulaganja da bi se prelazak na takozvani DVB-T2 mogao nesmetano napraviti od krajnjih korisnika koji će morati kupiti nove televizore, TV kuća koje će morati kupiti HD opremu, Odašiljača i veza koji će morati prilagoditi antenski sustav te mobilnih operatera koji će kupiti drugu digitalnu dividendu i investirati u mreže", kaže Tabaković.

 

300milijuna

kuna najmanji trošak građanima za skok na DVB-T2

Prema Hakomovom istraživanju 1,2 milijuna TV pretplatnika trebalo bi kupiti DVB-T2 stup-boxove ili nove televizore. Trenutačna cijena takvih boxova je 250 kuna. Drugim riječima, riječ je o poslu od 300 milijuna kuna. Nadalje, 11 od 13 anketiranih TV kuća najavilo je da u idućih pet godina planira preći na HD prijenos signala i to u pravilu na 720p standard. HTV očekuje da će u taj projekt uložiti 100 milijuna kuna, RTL je najavio ulaganje od pet milijuna kuna, NovaTV više od milijun kuna, a ostale televizije tri do četiri milijuna kuna. Srećko Husnjak, direktor tehnike Nove TV kaže da će iznosi ulaganja morati biti višestruko veći.

"Nama prelazak na HD prijenos preko DVB-T2 dvostruko poskupljuje proizvodnju i kupovinu sadržaja, a građanima će to biti veliki udarac jer će njih veliki broj morati kupiti i nove televizore", kaže Husnjak. Većina TV nakladnika stoga tu promjenu očekuje što kasnije. Slično navode i mobilni operateri, koji podsječaju da su nedavno kupili prvu digitalnu dividendu za milijardu kuna i da im druga neće trebati prije 2020. godine. Hakom očekuje da će se prelazak na DVB-T2 dogoditi upravo oko 2020. godine. Godinu dana ranije ističu koncesije za postojeće sprektre za prijenos TV singala u području MUX A i B, koji će biti potrebni za digitalnu dividendu. No, u Hakomu ističu da je to prije svega politička odluka koja se sinkronizira s ostalim članicama EU, te se mora napraviti najkasnije između 2018. i 2022.

"Švedska, Finska, Njemačka i Francuska su se požurile i u iduće dvije godine planiraju dodjeliti digitalnu dividendu i preći na DVB-T2, dok Velika Britanija to ne planira prije 2020. godine", pojašnjava Željko Tabaković iz Hakoma. Trenutačno se odlučuje hoće li se preko DVB-T2 standarda TV sadržaj prenositi u MPEG-4 kvaliteti, odnosno h.264/AVC-u ili u h.265/HEVC prilagođenom za UHD i 4k. Večina nakladnika je zasad za MPEG-4, ali ističu da će se do 2017. morati donijeti ta odluka. "Neke zemlje poput Italije su, kako bi zaštitile potrošače, uvele zakon kojim se zabranjuje prodaja televizora koji ne podržavaju DVB-T2 i dogovoreni standard, kao i televizora koji nemaju omjer 16:9", kaže Husnjak. Dodajući da će sve to biti važne odluke pri prilagodbi tržišta i da je stoga očekivati da se tako nešto kod nas napravi do 2017. godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

TO se sve već jako dobro zanlo u početku prijelaza na digitalni Tv sustav kod nas!
Mađarska je u samom početku krenula s DVB- T2, MPEG 4 kvalitetom. Potrebno je razumjeti tehnologiju , ali kod nas međutim neznanje uvijek plača naš osiromašeni narod.
A sada šta je tu je i naravno nitko nije odgovoran , e bi najbolje bilo da setup boxove DVB-T2 podijeli onaj koji i naplačuje pretplatu. ( I ONAKO JU PLAČAMO NEKOLIKO PUTA i nikom ništa)
Problem se da riješiti vrlo brzo, jer setup box DVB-T2 Mpeg4 u veleprodaji nabavljen od proizvođača ne košta više od 10 Eura po komadu.

S poštovanjem svima i onima raseljenima diljem lijepe naše Europe!

New Report

Close