Telekomima slijedi novi val preuzimanja

Autor: Bernard Ivezić , 04. srpanj 2013. u 18:42
HT-ovo preuzimanje Optima telekoma upućeni tumače kao ključan moment u liberalizaciji i upiru prstom u AZTN i Hakom

HT-ovo preuzimanje Optima telekoma upućeni tumače kao ključan moment u liberalizaciji i upiru prstom u AZTN i Hakom.

Nisu analitičari jedini koji smatraju da će odluke Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja (AZTN) i Hakoma odlučivati o isplativosti HT-ova preuzimanja Optima telekoma. Iznenađujuće, isto misle i neki alternativni fiksni operateri, uvjereni u to da bi kvalitetno odrađen posao tih dvaju regulatora mogao čak pozitivno djelovati na njihove poslovne rezultate.

Sanjin Katinić, član Uprave za marketing i prodaju Metroneta, smatra da bi svi HT-ovi konkurenti mogli profitirati iz ovog posla."Uvjet je da Hakom korektno i brzo odradi svoj posao regulacije telekom tržišta prema novim okolnostima, što mu je i temeljna odgovornost, jer bi tada svi telekomi izvan HT grupe imali realne uvjete za rast i razvoj bez obzira na ovo neočekivano okrupnjivanje", kaže Katinić. Ističe da bismo u protivnom išli k situaciji koju smo imali prije deset godina, a to je monopol HT-a. Dodaje da je zasad sigurno samo to da je popis alternativnih operatera fiksnih telekomunikacijskih usluga kraći za drugog najvećeg igrača. U Amis telekomu kažu da bi odgovarajući postupci regulatora i nima trebali omogućiti daljnje i brže proširenje poslovanja. Dodaju da imaju znatno veće ciljeve od onih koje su dosad postigli, a da je pred regulatorima zadatak da se dokažu.

 

Amis

Optimistični smo jer jednostavno nema više prostora za odluke koje neće brzo i učinkovito podržati alternativne operatere

"Optimistični smo jer jednostavno nema više prostora za odluke koje neće brzo i učinkovito podržati alternativne operatere. Stoga očekujemo hitnu i ozbiljnu suradnju s regulatornim tijelima koja će rezultirati uspostavom normalna tržišnog natjecanja u najkraćem mogućem roku", kažu u Amisu.Dodaju da situacija koja je snašla kako Optimu tako i Metronet samo upućuje na to da je "HT vješto i dugoročno narušio tržišno natjecanje, a mjerodavne institucije nisu primijenile odgovarajuće mjere da to pravodobno spriječe". "Posebno zbog toga AZTN će imati izuzetno tešku zadaću doputiti predloženo spajanje", naglašavaju u Amisu. H1 Telekom, za koji se nagađa da će uskoro biti prodan Vipnetu, suzdržano je komentirao situaciju. Poručuju da je prijedlog preuzimanja Optima telekoma koji je HT uputio AZTN-u otvorio proces koji je određen oblik konsolidacije tržišta. "H1 Telekom konsolidaciju tržišta smatra novim izazovom te će, kao i uvijek dosad, naći način da svojom tehnologijom, inovacijama, uslugama i proizvodima pruži optimalan omjer kvalitete i cijene krajnjim korisnicima", kažu u H1.

I dok se Tele2 ogradio od komentara, iz Vipneta ističu da se na osnovi javno dostupnih informacija stječe dojam kako je riječ o potpunom preuzimanju kontrole i nadzora nad Optima Telekomom od strane operatera sa značajnom tržišnom snagom s konačnom namjerom trajnog, a ne privremenog preuzimanja."U slučaju realizacije ovog plana, očekujemo da će u cilju osiguranja ravnopravne tržišne utakmice cjelovit skup regulatornih mjera koje se odnose na određivanje maloprodajnih cijena Hrvatskog telekoma i povezanog društva Iskon Interneta u najkraćem mogućem razdoblju biti primijenjen i na Optima telekom kao operatera koji je u potpunosti pod kontrolom HT-a", naglašavaju u Vipnetu. Dodaju da zbog toga neće mijenjati postojeću strategiju jer su zadovoljni rezultatima koje donosi.U HT-u pak smatraju da se njihove namjere donekle pogrešno tumače. Ističu da im je plan restrukturiranjem Optima telekoma poboljšati tržišni položaj i stabilizirati njegove financijske rezultate kako bi zaštitili interese korisnika, radnike i partnera Optime. Dodaju da su u tom smislu ciljevi Optime i njezinih vjerovnika zajednički.

"Kompanija je prijavila AZTN-u namjeru koncentracije i ako dobijemo pozitivnu ocjenu te potrebna korporativna odobrenja, T-HT će preuzeti kontrolu nad OT-om i konsolidirati ga u svoja financijska izvješća, za što imamo rok od četiri mjeseca", kažu u HT-u te naglašavaju da Optima, ako se sve ne riješi do kraja kolovoza, ide u stečaj.Stručnjaci iz branše upozoravaju na to da će ovim preuzimanjem odnosi na tržištu postati još dinamičniji te da su kroz slične procese prošle i druge članice EU. Štoviše, upućeni smatraju da bi se do kraja godine mogao dogoditi još jedan val preuzimanja te da je to samo nastavak, a ne propast liberalizacije telekomunikacija. Navode da bi Vipnet mogao preuzeti H1 Telekom, da slično može završiri i Metronet, koji je već jednom pregovarao s Vipnetom. No, ne treba, podjećaju, zaboraviti na to da postoji interes i za preuzimanjem Tele2 te da ga je već snimao norveški Telenor.

Hrvatski telekom
Prije 14 godina HT se odvojio od HPT-a te prošao privatizaciju kroz prodaju Deutsche Telekomu i IPO-u na Zagrebačkoj burzi. Tržišni je lider u svim segmentima telekomunikacija i nositelj najlikvidnije dionice na ZSE. Dosad je kupio Iskon i Combis, a planira i Optimu telekom.

Vipnet
Na hrvatsko tržište ušao kroz investiciju Telekoma Austrije prije 15 godina. Zadržao poziciju drugog najvećeg mobilnog operatera. U međuvremenu je kupio B.net, DigiTV i tri manja kabelska operatera. Potencijalnim preuzimanjem H1 Telekoma želi postati drugi najveći fiksni telekom operater.

Tele2
Treći mobilni operater na tržište je ušao 2005. i otad znatno snizio cijene mobilnih usluga te stekao 776.000 korisnika. Međutim, kako nije kupio frekvencije za LTE, spekulira se da traži izlaz s tržišta kroz prodaju stranim igračima poput Telenora. No, Tele2 to demantira.

H1 Telekom
S radom je krenuo 2004, stabilno raste, ima više od 130.000 korisnika, dosegnuo neto dobit, moguća prodaja Vipnetu

Optima telekom
Drugi najveći fiksni operater, krenuo s radom 2005., tri godine kasnije napravio je IPO, danas je u predstečajnoj nagodbi  

Amis telekom
Na tržište je ušao 2005., a 2006. kupuju ga dva investicijska fonda iz Belgije i Francuske KBC i Iris Capital

Velatel
Prije dvije godine preuzeo je malog fiksnog telekom operatera Novi-Net i krenuo u izgradnju prve 4G mreže

Metronet
Preko njega telefonira svaka deseta tvrtka u nas, osnovao ga je 2005. Quaestus Borislava Škegre. U predstečajnoj je nagodbi.   

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zanimljivo.

Znači u vezi konsolidacije optime i zaba je želi i ht i optima i svi ostali alternativni operatori. Nitko ne ma ništa protiv.Hmm,stvarno se pitam kako će sve to završit.?

New Report

Close