Telekomi priželjkuju ‘Sjedinjene Europske Države’

Autor: Tomislav Oharek , 04. ožujak 2013. u 22:00
Sastanak se održao iza zatvorenih vrata tijekom WMC-a u Barceloni/EPA

Vodeći europski telekomi se žale kako je situacija s 27 nacionalnih regulatora stvorila neodrživo stanje postojanog pada prihoda iako istodobno imaju velik rast korištenja njihovih mreža.

Prošlog tjedna završen World Mobile Congress u Barceloni ni ove godine nije razočarao nizom predstavljenih pametnih telefona, tableta i softvera. No najzanimljiviji događaj odigrao se iza zatvorenih vrata. Naime, u Barceloni su se sastali direktori najvećih europskih telekoma poput Deutsche Telekoma, France Télécoma, Telefónice i Vodafonea s europskim dužnosnicima za zaštitu tržišne utakmice te su im se požalili kako postojeća pravila sprečavaju konsolidaciju i potiču hiperkonkurentnost u tome sektoru.

Kako javlja The Wall Street Journal pozivajući se na izvore koji su nazočili sastanku, operateri su se požalili kako je postojeća situacija s 27 nacionalnih regulatora stvorila neodrživo stanje pada cijena za korisnike i prihoda, dok istodobno bilježe velik rast korištenja njihovih mreža.

Štoviše, tvrde kako bi ovo stanje moglo dovesti do propasti nekih kompanija, kao i velikog zaostajanja Europe po pitanju modernizacije i ulaganja u mreže ako se ne stvori jedinstveno telekomunikacijsko tržište pod nadležnosšću samo jednog regulatora i s harmoniziranim frekvencijama. Ovom žalopoljkom vodećih europskih telekoma ponovno se otvorilo pitanje koliko je kompetitivnosti previše i kako previše natjecatelja može upropastiti tržište.

Naime u Europi više od 100 operatera, u vlasništvu oko 40 kompanija se bori na tržištu koje ima 505 milijuna stanovnika. S druge strane Atlantika, AT&T i Verizon Wireless drže većinu telekomunikacijskog tržišta, pa tako i dijele dobit. U Verizonu to nisu željeli komentirati, no iz AT&T-a poručuju kako je američko tržište kompetitivno što omogućuje brže implementacije tehnologije naprednih mreža, te da bi fragmentacija tržišta, poput one u Europi, naškodila ulaganjima.

S druge strane, cjenovnim ratom u Europi okoristili su se potrošači. Tako su cijene mobilnih usluga u Europi niže od 50 do 75 posto nego u SAD-u.

“To nije održiv model jer će uskoro doći do toga da operateri više neće moći ulagati u mreže”, rekao je Vincent Brunet direktor u France Télécomu.

Inače cjenovni rat je najizraženiji upravo u Francuskoj. Tako je Iliadov Free Mobile prošlog tjedna izvijestio kako je u samo godinu dana prikupio 5,2 milijuna pretplatnika, odnosno 8% tamošnjeg tržišta svojim uslugama koje se plaćaju od dva eura mjesečno. Istodobno, paket s tri gigabajta prometa i neograničenim pozivima stoji 20 eura mjesečno.

Posljedice takvog pristupa vide se u tome što je prosječni prihod koji europski telekomi ostvaruju po korisniku lani pao za devet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close