Telekom mreža za strojeve ima prvog hrvatskog korisnika

Autor: Bernard Ivezić , 09. kolovoz 2018. u 22:01
Bruno Crnički, osnivač i suvlasnik IoT Net Adrije/Tomislav Miletić/PIXSELL

Nakon svjetskih kompanija prvi komercijalni partner IoT Net Adrije u Hrvatskoj je Marina Punat grupa.

Prva telekomunikacijska mreža u Hrvatskoj, koja umjesto ljudi spaja isključivo strojeve, senzore u kontejnerima, strojevima za pranje rublja, kao i drugu tehnologiju, započela je s komercijalnim radom. IoT Net Adria, deset mjeseci od postavljanja prvih baznih stanica u Zagrebu, i početka njihovog rada, isporučila je korisničke komunikacijske module jednom lokalnom klijentu. I prije toga nova mreža već je svoje usluge osigurala Airbusu, Michelinu, Totalu i drugim globalnim industrijskim igračima.

Mreža IoT Net Adria, naime, dio je mreže Sigfoxa, francuskog startupa jednoroga, tvrtke vrijedne više od milijardu dolara, a koja ubrzano gradi prvu globalnu IoT mrežu. Bruno Crnički, osnivač i suvlasnik tvrtke IoT Net Adria kaže da je jako zadovoljan kako se projekt razvija. "Sto posto smo u okviru planova. Imamo još šest mjeseci ozbiljnog posla na razvoju mreže, jer cilj nam je do kraja godine signalom pokriti 90 posto stanovnika Hrvatske, a upravo smo isporučili Sigfox tokene prvom domaćem komercijalnom korisniku", kaže Crnički. Nova telekom bežična mreža trenutačno pokriva 40 posto stanovnika, odnosno bolje rečeno njihovih strojeva. Signal joj je aktivan u sva četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci; te nizu manjih, ali industrijski zanimljivih gradova poput Varaždina, Čakovca, Pule i Karlovca. Crnički dio zasluga za dobar tempo pripisuje partneru.

Glavni investitor i većinski vlasnik nove mreže u Hrvatskoj je domaća IT tvrtka Comping. Prvi komercijalni partner IoT Net Adrije je Marina Punat grupa. Krešimir Žic, predsjednik Uprave Marina Punat grupe kaže da su inicijalno razvoj svog proizvoda radili na konkurentskoj tehnologiji, LoRA-i, ali su od toga odustali. "Ovo je mnogo jednostavnije. Ne moramo razmišljati o mreži, samo prijavimo module i oni rade te se možemo fokusirati samo na svoj posao", kaže Žic. Bruno Crnički iz IoT Net Adrije navodi da paralelno rade na pet pilot-projekata u Hrvatskoj, i to u različitim područjima. "Mogu reći samo da se naša tehnologija najčešće koristi za različita mjerenja, jer troši izrazito malo energije, te da podupiremo neke veće hrvatske tvrtke u razvojnim projektima, a jednako tako i neke startupe", kaže Crnički.

Uz domaće, nova mreža već nudi usluge globalnim korisnicima. Investitori u Sigfox, kao i njeni korisnici, su tako Samsung, Intel i Bosch, zatim Salesforce, ali među njima, prvi koji su već aktivni ovdje su Michelin, Total i Airbus. "Michelin je jedan od najvećih svjetskih logističara s više od 2,2 milijuna kontejnera čije praćenje prebacuje na Sigfox. Total pak ima veliki posao outsourcinga prikolica za prijevoz goriva, koje prati odvojeno od kamiona, i zbog niskoenergetskih svojstava prati preko Sigfoxa. Djelom i stoga što kad te prikolice prolaze primjerice od Portugala do Njemačke, šalju podatke, ali nemaju troškova roaminga", kaže Crnički.  Airbus novu globalnu IoT mrežu, kao i njen dio u Hrvatskoj, koristi za praćenje isporuka rezervnih dijelova kao i njihov povrat u tvornicu na analizu.

 

40 posto

stanovnika već sada pokriva mreža, a plan do kraja godine 90 posto

"Ako neki Airbus sleti u zagrebačku zračnu luku i treba mu promijeniti dio, onda se svi rezervni dijelovi mogu pratiti od tvornice do ugradnje u avion, kao i povrat starog, pokvarenog dijela nazad u tvornicu, sve to preko Sigfoxa", kaže Crnički. Dodaje da neki trgovački lanci, koji kupuju poljoprivredne proizvode, poput salate, preko senzora njemačke tvrtke Sensohive, koji koriste Sigfox, svakih pola sata iz kamiona kojim se prevozi salata, dojavljuju trgovcima u kakvim se uvjetima ona prevozi. "Primijeti li trgovac problem u transportu može odmah zvati logističare i upozoriti ih da je primjerice klima u kamionu pokvarena", kaže Crnički. Nije IoT Net Adria usamljena na tržištu. U IoT telekom poslove sve se više uključuju mobilni operateri.

U Hrvatskoj sva tri operatera  (Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2) već nude takve usluge preko postojećih mobilnih mreža, a HT je u svibnju napravio i dodatnu, vlastitu NB-IoT mrežu. Vani operateri podržavaju i tehnologije poput LoRA-e i LTE-M. No, Crnički ističe da im mobilni operateri nisu konkurencija, jer se nadopunjuju. "Postoji puno primjera gdje se mobilne usluge koriste paralelno s nekim drugim tehnologijama kao što su Bluetooth, Wi-Fi ili GPS da bi korisnik dobio ono što treba. Zato bih prije rekao da gdje prestaje njihova tehnologija počinje naša, Sigfoxova, i obrnuto", pojašnjava Crnički. Navodi da IoT Net Adria nikada neće nuditi usluge kao što su internet i telefoniranje. No, zato će se fokusirati samo na korisnike koji trebaju ekstenzivno slanje poruka uz minimalne i potpuno predvidljive troškove te maksimalnu IT sigurnost.

"Proizvođač ultrazvučnih pametnih vodomjera iz Belgije, koji koriste Sigfox tehnologiju i koje testiramo u Hrvatskoj, primjerice, može dati garanciju na uređaj i bateriju od 16 godina. Primjerak koji imam kod sebe ima garanciju trajanja baterije do 2034. godine upravo zbog te predvidivosti", kaže Crnički. O tome kad će ova investicija postati isplativa, navodi "kroz godinu-dvije".

Ističe da okoliš oko nas postaje sve pametniji, posebno u segmentu ekstenzivnog slanja poruka, gdje će uređaj poslati jednu ili dvije poruke u cijelom životnom vijeku. Takvih uređaja očekuje se da će uskoro biti na milijune, ako ne i milijarde. "U Pragu sam lani vidio pametnu kuvertu, koja koristi Sigfox da bi preko nas poslala poruku da je ugovor ili dopis na sud, isporučen. Umjesto ručno, sada se poruka šalje automatski čim se kuverta otvori, a govorimo o kuvertama, dakle segmentu biznisa koji se uskoro na svjetskoj razini može mjeriti u milijunima komada", zaključuje Crnički.

Sigfox mreža trenutačno u 55 država

Prilika za R&D za izvoz
Bruno Crnički navodi da im je u planu razviti i suradnju s inkubatorima i akceleratorima u Hrvatskoj koji podržavaju IoT startupe, jer im osim pristupa tehnologiji, ističe, mogu pomoći i s pronalaskom partnera na vanjskim tržištima kako bi si ubrzali širenje. "Za razliku od tehnologija koje koriste mobilne mreže, IoT uređaji koji koriste Sigfox rade na besplatnim frekvencijama koje su jednako definirane u svim zemljama EMEA (Europa, Midle East and Africa), pa ako nešto razvijete u Hrvatskoj možete to odmah koristiti i prodavati u Europi ili bilo gdje po svijetu gdje postoji Sigfox mreža, a to je već sada u 55 država", kaže Crnički.

Komentirajte prvi

New Report

Close