Telekom A1 gradi najjače superračunalo u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 18. prosinac 2018. u 08:03
Foto: GettyImages

Postojeće superračunalo operatera ima 50 teraflopsa, a novo bi moglo biti nekoliko desetaka puta jače.

A1 Hrvatska, bivši Vipnet, gradi svoj drugi podatkovni centar, koji bi trebao biti i veći i sadržavati jače super računalo od onog koje se nalazi u operaterovom sjedištu na zagrebačkom Žitnjaku.

Inicijalno, A1 je planirao u novi podatkovni centar uložiti 10 milijuna eura i graditi ga u Novom Zagrebu. Lokacija je trebala biti nedaleko Brodarskog instituta i Avenue Malla u novozagrebačkom naselju Siget. Novi Zagreb je, naime, u posljednje vrijeme postao vrlo popularna lokacija za podatkovne centre.

Kapitalna referenca
U naselju Utrine jedan takav ima Hrvatski telekom, u Buzinu Optima telekom, jedan bi trebao graditi Infobip u okviru svog novog kampusa koji će također biti u Novom Zagrebu, a još neke IT tvrtke na tom području imaju sličnu infrastrukturu. Glavni razlog je, kako doznajemo u branši, taj što mnogo tvrtki podatke želi držati upravo u Zagrebu ili njegovoj okolici.

Međutim, kako doznaje Poslovni dnevnik, A1 Hrvatska malo je izmijenio inicijalni plan za ovu investiciju. Ivan Gabrić, član Uprave i glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska potvrdio nam je da su sada, u četvrtom tromjesečju, ušli u taj projekt. Pojašnjava da rade redundantnu lokaciju podatkovnom centru koji imaju na Žitnjaku. "To će biti podatkovni centar nove generacije. U igri je nekoliko lokacija, a cilj je da korisnicima ponudimo ono što traže, a to su hibridni cloud i smještaj podataka tamo gdje oni žele", kaže Gabrić.

Nije želio komentirati koje su još lokacije za novi podatkovni centar u međuvremenu iskrsle. No, za očekivati je da ona koju odaberu neće biti jako daleko od glavnog grada. Postojeće usluge podatkovnog centra od A1 navodno koristi tvrtka Rimac Automobili, kao i stotinjak drugih korisnika, a operater je potvrdio i da ima prvog velikog korisnika iz bankarstva.

"Jedna od TOP5 banaka u Hrvatskoj kod nas je u Žitnjaku postavila svoj drugi live klaster i svi koji su u ovom biznisu znaju koja je magnituda takve reference", kaže Gabrić.

Tomislav Makar, član Uprave i glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska još nam je u ožujku otkrio da je operater na Žitnjaku, uz pružanje usluga krajnjim korisnicima, izgradio i vlastito superračunalo. Tom prilikom je naveo da to računalo raspolaže sa snagom od 50 teraflopsa.

Gradnja u fazama
"Osim mrežnih funkcija takva procesorska snaga omogućuje nam primjenu umjetne inteligencije u planiranju i optimizaciji mreža sljedeće generacije, poput 5G-a, i obradi podataka, a sličnu potražnju za superračunalima očekujemo i u drugim industrijama", kaže Makar.

Ivan Gabrić dodaje da će novi podatkovni centar već u kvadraturi biti veći od onog na Žitnjaku, a unutra planiraju i još jače superračunalo. Navodno se ostavlja mogućnost da bude i nekoliko desetaka puta jače.

Usporedbe radi, trenutačno najbrže hrvatsko superračunalo zvano Bura i smješteno u Rijeci ima snagu od 239 teraflopsa, odnosno jače je oko pet puta. To znači da se A1 zapravo, barem prema sadašnjim najavama, priprema izgraditi najjače superračunalo u Hrvatskoj.

"Plan nam ga je graditi u fazama, gdje će se kombinirati izgradnja prostora i energetika te postupno dodavati vlastite računalne kapacitete", zaključuje Gabrić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kako su sve banke preselile IT dio kod svojih maticnih firmi, a privrede nema, ne znam kome ce se prodati tolika procesna moc?

New Report

Close