Tableti i pametni mobiteli ugrožavaju ultratanke prijenosnike

Autor: Bernard Ivezić , 13. veljača 2013. u 22:00
Predviđena prodaja ultratankih prijenosnika

Isporučitelji tankih ekrana ne mogu zadovoljiti rastuće tržišne apetite

Do kraja godine tržište će preplaviti prijenosna računala s ekranom osjetljviim na dodir dok će klasične prijenosnike sve snažnije istiskivati ultraprijenosnici koji će biti tanji od 2,1 centimetar i dolaziti s dijagonalama ekrana od 10 do 17 inča.

Prema istraživanju tvrtke NPD DisplaySearch broj isporuka prijenosnika s ekranom osjetljivim na dodir porast će do kraja godine za 13,1 posto na 27,2 milijuna dok će broj isporuka ultratankih prijenosnika skočiti za 21,4 posto na 44,2 milijuna komada.

NPD DisplaySearch očekuje da će do 2017. godine isporuke ultratankih prijenosnih računala nastaviti strelovito rasti te do 2017. godine dosegnuti 100 milijuna isporuka godišnje. Međutim, hoće li se te prognoze ostvariti ne ovisi toliko o potražnji već sve više o mogućnosti da proizvođači adekvatno odgovore na rastuće zahtjeve. Jedan od njih je da, osim složenije i skuplje proizvodnje kvalitetnih ekrana osjetljivih na dodir, staklo u njima skuplje je za transport i u tom smislu traži dodatna ulaganja.

Richard Shim, viši analizičar tvrtke NPD DisplaySearch naglašava da će se to odraziti na strukturu proizvoda dostupnih na tržištu. Naime, dok proizvođači računala žele sve više svoje prijenosnike pretvarati u ultraprijenosnike za to im trebaju sve tanji ekrani čija su stakla tanka 0,4 ili manje milimetara. To značajno poskupljuje proizvodnju s jedne strane, dok se s druge ista takva stakla ali u manjim dimenzijama sve više traže zbog porasta potražnje za tabletima i pametnim mobitelima. Zato dosta proizvođača tankih ekrana osjetljivih na dodir nije zainteresirano za suradnju s proizvođačima prijenosnika i okreće se prema narudžbama koje idu za tablete i pametne mobitele.

"Samo dva proizvođača ekrana AUO i Innolux su pokazala spremnost na dodatni trošak kako bi mogli isporučivati ultratanka stakla za ultraprijenosnike a da to financijski povoljno", pojašnjava Shim.

NPD DisplaySearch pojašnjava da tableti i pametni mobiteli ne zadaju glavobolju samo proizvođačima ultratankih prijenosnika već i proizvođačima e-čitača knjiga, prijenosnih navigacijskih uređaja, digitalnih kamera i foto-okvira.v

Komentirajte prvi

New Report

Close