Sve što trebate znati o PSD2 na trećem FinTech MeetUpu

Foto: Press Foto: Press

Manje od 9 mjeseci je preostalo do isteka roka za potpunu implementaciju EU direktive koja pokreće ogroman iskorak u europskoj digitalnoj ekonomiji. Velika je vjerojatnost da će ta direktiva imati izniman utjecaj na budućnost financijskih institucija kroz otvaranje prilika FinTech startupima.

Riječ je dakako o PSD2, drugoj Payments Services Directive direktiviPSD2 ažurira i dopunjuje Payment Service Directive (PSD) koja je stvorila pravni temelj za jedinstveno tržište plaćanja na području Unije 2007. godine.  Glavni ciljevi te direktive su integriranje i optimiziranje europskog platnog tržišta, poticanje inovacija i konkurentnosti te unapređivanje sigurnosti elektroničkih plaćanja. Međutim, najzvučnija promjena koja je već mjesecima na vrhu agende sastanaka u bankama širom Europe je obveza banaka da otvore svoje API-jeve autoriziranim vanjskim pružateljima usluga. 

Kao posljedica ovih promjena banke moraju prilagoditi i modernizirati svoje procese te IT sustave za međunarodna plaćanja. S druge strane ta akcija otvara veliku priliku tehnološkim kompanijama za ulazak u profitabilnu industriju plaćanja.

Treći FinTech Meetup Zagreb u HUBu 385

Upravo tom temom će se baviti treći Fintech Meetup Zagreb gdje će se raspravljati o regulatornoj, tehnološkoj i poslovnoj perspektivi spomenute direktive i mogućim posljedicama potpune implementacije na sve uključene strane.

Gosti meetup-a koji će predstaviti direktivu te svoja očekivanja u vezi implementacije i usklađenosti u Hrvatskoj, utjecaju na poslovanje i strategiju banaka, novim tržišnim prilikama te efektu regulative na razvoj tehnologije su:

·         Silvija Vojinović, Direkcija za regulativu i razvoj platnog prometa, HNB  i  Bernad Karačić, Direkcija supervizije informacijskih sustava, HNB,

·         Alan Mirko Poldrugač, osnivač i glavni konzultant, SupraPM,

·         Igor Gržalja, predsjednik Uprave, Asseco SEE Hrvatska.

Nakon uvodnih prezentacija publika će imati priliku kroz pitanja saznati sve što ih zanima o samoj direktivi i njenoj implementaciji. Kao i uvijek, očekuje vas i puno networkinga s kolegama iz financijskih, poduzetničkih, tehnoloških i bitcoin krugova.

Svi zainteresirani se pozivaju na treći Fintech Meetup u utorak, 25. travnja u 18h, u prostorima HUB385. Više informacija možete saznati na MeetUp stranici: https://www.meetup.com/FinTechZG/events/239218875/.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!