Što se to događa sa Samsungom?

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2014. u 14:44
Galaxy S III / Samsung.com

I dok tržište skupljih modela, čini se, postaje sve zasićenije, Samsung nema želje voditi bitku s jeftinom konkurencijom.

Samsung je sinoć objavio svoje kvartalne poslovne rezultate, koji su ispali daleko lošiji od očekivanja. Operativna dobit u proteklom tromjesečju iznosila je 7,2 bilijuna wona (7,1 milijardu dolara), što je pad od 24 posto na godišnjoj razini. Analitičari su očekivali dobit od 8 milijardi wona. Prihodi su pak oslabili 10 posto.

Što se zapravo događa Samsungu?

Kako piše Business Insider, kompanija se muči s preuzimanjem tržišnog udjela Appleu, dok istovremeno cijelo tržište smartphonea postaje sve zasićenije. Veliku konkurenciju južnokorejskom tehnološkom divu čine pritom mobiteli niskog i srednjeg cjenovnog ranga kakve prodaju kineski proizvođači. Ti uređaji su osjetno jeftiniji, ali više-manje rade iste stvari kao i Samsungovi skuplji modeli.

I dok tržište skupljih modela, čini se, također postaje sve zasićenije, Samsung nema želje voditi bitku s jeftinom konkurencijom. Kada bi to i učinio, susreo bi se s hrpom kompanija koje za 100 dolara prodaju mobitele slične Samsungovim premium modelima (čija se cijena inače kreće oko 500 dolara).

Naravno, izgled i performanse su različite stvari, ali kako primjećuje Business Insider, jeftiniji modeli rade sasvim dobro, izuzev što nemaju vrhunske kamere.

Ali, u Samsungu optimistično gledaju na rezultate u trećem tromjesečju, jer se među ostalim očekuje lansiranje novih modela pametnih telefona. Analitičari pritom prognoziraju blagi rast u narednom kvartalnom razdoblju uslijed lansiranja nove generacije premium modela Galaxy Note 4 te serije cjenovno povoljnijih modela. Ipak, smatra se da će Samsung teško uhvatiti korak jer Apple uskoro priprema novi iPhone što će još više zaoštriti konkurentsku bitku na ionako prenapučenom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close