Što odabrati, tradicionalni ili cloud server?

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2015. u 15:21
Foto: Blizit

Kvalitetna IT infrastruktura danas leži iza svakog uspješnog poduzeća.

Po poduzećima svih vrsta se i danas da naletjeti na one koji su postali nostalgični za ‘papirima, spajalicama i olovkama’ – jednom kada su se sustavi za poslovanje prvi put počeli digitalizirati i kada je počela era tradicionalnih poslužitelja. No, nostalgija je jedno, a praktičnost i optimizacija poslovanja nešto drugo – i značajnije. Vrijeme je za još jedan korak unaprijed – korak prema cloudu.

O nekim osnovama cloud računarstva je već bilo riječi, a segment vrlo bitan današnjim malim i srednjim poduzećima svakako je IaaS (Infrastructure-as-a-Service).

Kvalitetna IT infrastruktura danas leži iza svakog uspješnog poduzeća – posebno onih koji žele vlastite internetske stranice (što je must-have), online trgovine, poslovne aplikacije, hosting rješenja i sličan sadržaj. U toj priči veliki problem znaju predstavljati kapitalni troškovi. Želi li se, naime, koristiti napredne tehnologije za stalnu dostupnost sadržaja i maksimalnu sigurnost, valja imati na umu početne troškove takvog rješenja, ali što je bitnije – i one za održavanje.

 

Optimalno rješenje ipak postoji. Potrebno je zaboraviti na fizičke servere. S prvom pojavom virtualnih servera, troškovi uvođenja su u usporedbi s fizičkima bili vrlo upitni, a činilo se kako će tradicionalni zadržati svoju nadmoć još dugo vremena, baš kako se to činilo s papirima, spajalicama i olovkama s početka priče.

Stvari se mijenjaju, a u IT svijetu to u pravilu znači samo – nabolje

Troškovi najma virtualnih poslužitelja značajno su pali u svakom smislu dok su se usluge i mogućnosti proširili pa se sada samo održavanje tradicionalnog rješenja čini ekstremno visokim u usporedbi. Stvar je utoliko gora po tradicionalne poslužitelje što vrijeme više prolazi.

 Cijeli članak pročitajte ovdje. Objavljen je na blogu BizIT.

Komentirajte prvi

New Report

Close