Stižu revolucionarne promjene u prometu: Crne kutije i kamere u svim vozilima

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2019. u 11:13
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Novim prijedlogom kroz nekoliko sljedećih godina svi automobili bi kao serijsku opremu trebali imati ugrađene Intelligent Speed Assistance (ISA) sustav za ograničenje brzine.

Na razini Europske unije pripremaju se revolucionarne promjene u segmentu sigurnosti u prometu, koje će uvelike utjecati na sudionike u prometu, ali i na automobilsku industriju, piše Jutarnji list.

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta 21. veljače prihvatio je Prijedlog “Uredbe o zahtjevima za homologaciju za motorna vozila i njihove prikolice te za sustave, sastavne dijelove i zasebne tehničke jedinice namijenjene za takva vozila, u pogledu njihove opće sigurnosti te zaštite osoba u vozilima i nezaštićenih sudionika u cestovnom prometu, o izmjeni”.

Ovim prijedlogom kroz nekoliko sljedećih godina svi automobili bi kao serijsku opremu trebali imati ugrađene Intelligent Speed Assistance (ISA) sustav za ograničenje brzine, sustav za prelaženje u suprotnu traku, uređaje koji snimaju događaje unutar automobila, sustav za pomoć vozaču uključujući automatsko kočenje u nuždi (AEB) s detekcijom pješaka i biciklista.

Ako se Uredba usvoji, svi automobili bi morali imati ugrađen GPS i kamere za prepoznavanje znakova kako bi otkrili koliko je ograničenje na dijelu ceste kojim se automobil kreće. U praksi to bi značilo da bi sustav detektirao koje je ograničenje na prometnici i upozorio vas da vozite prebrzo. Ukoliko bi i dalje vozili preko ograničenja, sustav bi vas zvučnim signalima upozoravao da smanjite brzinu.

Sustav za zadržavanje u prometnoj traci prati položaj vozila s obzirom na granice prometne trake ili ceste i primjenjuje zakretni moment na upravljač, ili pritisak na kočnice, onda kada vozilo napusti prometnu traku ili će se to ubrzo dogoditi te postoji opasnost od sudara. Prema ovom prijedlogu, automobili bi u budućnosti bili opremljeni i “crnim kutijama” koje bi snimale događaje u unutrašnjosti automobila, a snimke bi se koristile u slučajevima prometnih nesreća kako bi policija lakše utvrdila razloge nesreće.

Komentirajte prvi

New Report

Close