Stigle loše vijesti za sve korisnike Messengera i WhatsAppa

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2016. u 17:37
Foto: Press Association/PIXSELL

Electronic Frontier Foundation za korisnike spomenutih aplikacija ima ozbiljno upozorenje.

WhatsApp slovi za najsigurniju aplikaciju za chat, a takvo je mišljenje dao i Amnesty International. No, stručnjaci za sigurnost unatoč tome upozoravaju da popularna Facebookova aplikacija za razmjenu poruka i nije tako savršena. Electronic Frontier Foundation ima posebno upozorenje za korisnike.

WhatsApp i Facebook Messenger su najsigurnije platforme za chat, ocijenio je Amnesty International. No, taj stav sa skepsom su uzeli IT stručnjaci, od kojih su neki već upozoravali da te aplikacije uopće nisu tako pouzdane po pitanju sigurnosti, piše N1.

 Od maksimalnih 100 bodova Amnesty im je dodijelio 73, a što je najviše ocijenjena razina sigurnosti u usporedbi s drugim, konkurentskim aplikacijama za chat.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da Facebook ne daje do znanja svojim korisnicima da nisu maksimalno zaštićeni odnosno da kompanija ne koristi snažne mehanizme zaštite.

Više puta su se pohvalili da WhatsApp ima mehanizme koji štite sigurnost aplikacije i najbolje tehnologije koje osiguravaju da poruke mogu pročitati samo osobe koje ih šalju i čitaju. Ipak, problemi postoje. Tako je ranije ovoj Facebookovoj aplikaciji za razmjenu poruka bio zabranjen rad, jer vlastima u Brazilu nije bilo udovoljeno da sadržaj poruka bude dostupan i njima.

Kritičarima po pitanju sigurnosti sad se pridružio i Electronic Frontier Foundation. Ova organizacija upozorila je korisnike da treba biti oprezan prije korištenja WhatsAppa kada su u pitanju razgovori osjetljivog sadržaja, i to zbog straha da bi ih mogli pročitati i oni kojima nisu namijenjeni.

WhatsAppu zamjeraju i nedavnu odluku da će početi dijeliti korisničke podatke s Facebookom, pa bi u pitanje mogla biti dovedena i pravila o zaštiti privatnosti.

EFF je također ukazao na niz drugih problema s alatima privatnosti kod WhatsAppa, unatoč ranijim pohvalama koje mu je dao Amnesty. Tako su istaknuli, primjerice, da ova aplikacija koristi nekodirane sigurnosne kopije. A to znači da su poruke, kada korisnik izgubi telefon ili kupi drugi, poslane na 'cloud' bez zaštite, a što znači da postoji mogućnost da treća strana provali u 'cloud' i pročita bilo koju poruku koju poželi, piše Independent.

Komentirajte prvi

New Report

Close