Stigla prva online platforma za pronalazak glumaca

Autor: Marta Duić , 31. svibanj 2016. u 22:01
Glumica Sanja Drakulić komercijalizirala jedinstvenu bazu podataka

Duart EAP okuplja ponajprije glumce iz Hrvatske, ali već dobivaju upite glumaca i suradnika iz Slovenije, Mađarske i Crne Gore.

Novi inovativni projekt Duart European Actors Platform (EAP) koji je pokrenula glumica i poduzetnica Sanja Drakulić jedinstvena je baza podataka glumaca na jednom mjestu. Riječ je online web platformi za pretragu, pronalazak i promociju glumaca na svjetskom tržištu i prvoj takvoj platformi pokrenutoj i realiziranoj u Hrvatskoj.

Kako objašnjava Sanja Drakulić, ideja za Duart EAP krenula je s dvije strane, s jedne zbog toga što je kao glumica tražila najbolji način promocije sebe i svog rada, a s druge što kao casting director nije mogla na jednom mjestu pronaći glumce za određeni projekt. "Castinzi su često bili objavljivani na ne profesionalni način, a alata za promociju glumaca jednostavno nije bilo. Također, tražeći glumce za određeni projekt iznenadila sam se da ne postoji jedinstvena baza podataka svih glumaca te činjenicom da se uvijek iznova mora raditi casting za svaki novi projekt. Iako sam radom na castinzima oformila svoju internu bazu podataka, potreban mi je bio sustav za obradu te za što jednostavniji i brži način pretrage, prezentiranja istih producentima te za kontaktiranje glumaca", kaže Sanja Drakulić.

 

Drakulić

Cilj je voditi brigu ne samo o castinzima i audicijama, već o glumcima i njihovim karijerama, podučiti ih samoprezentaciji te zastupati njihove interese na inozemnom i domaćem tržištu.

Cjelovito rješenje
Kako tvrdi, osluškivala je želje produkcijskih kuća i casting direktora koji su tražili što konkretniji casting te kvalitetne glumce za određene i specifične uloge za filmske i druge projekte te došla do cjelovitog rješenja tih problema koje na jednom mjestu omogućuje kvalitetno predstavljanje i promociju glumaca te producentima i redateljima brzo i učinkovito pretraživanje i pronalazak odgovarajućih glumaca za njihove projekte. Samu ideju dobila je još prije dvije godine, nakon čega je uslijedilo istraživanje tržišta te osmišljavanje koncepta i poslovnog modela cijelog projekta. Posljednjih šest mjeseci intenzivno se radi na realizaciji i implementaciji cijelog projekta i za sada imaju bazu od pedesetak renomiranih hrvatskih glumaca.

Drakulić ističe da samo u hrvatskoj godišnje na tržište izađe oko 60 novih glumaca stoga vjeruje da će platforma vrlo brzo okupiti velik broj korisnika. "Strateški cilj Duart-a je postati brendirana platforma za online casting koja će uvelike doprinijeti kulturnoj i kreativnoj industriji. Kontinuiranim unapređivanjem i praćenjem trendova IT-a pružiti kulturnom sektoru jedinstvenu platformu koja će doprinijeti dodanoj vrijednosti kulturne industrije. Vodeći brigu o ugledu svojih korisnika strateškim pristupom na inovativan način Duart EAP čini korelaciju korisnik – partner. Naš cilj je voditi brigu ne samo o novim castinzima i audicijama, već o glumcima u cijelosti i njihovim glumačkim karijerama, oplemenjivati njihova znanja i vještine, podučiti ih samoprezentaciji te zastupati njihove interese i predstavljati ih na inozemnom i domaćem tržištu. Cilj je našim krajnjim korisnicima biti alat dostupan u njihovom svakodnevnom radu te pružati kvalitetnu i prepoznatljivu uslugu", tvrdi Drakulić.

Duart EAP okuplja ponajprije glumce iz Hrvatske, ali već dobivaju upite glumaca i suradnika iz Slovenije, Mađarske i Crne Gore. Cilj je prvo plasirati hrvatske glumce na europskom tržištu, zatim okupiti što veći broj europskih glumaca te postati dio svjetskog tržišta. Ova platforma omogućuje jednostavno i brzo pretraživanje putem tražilice, pregled glumaca i njihovih profila i to prema specifičnim parametrima struke koji su važni za odabir i selekciju glumaca. Zahvaljujući mogućnosti kontaktiranja glumaca ubrzava i profesionalizira proces povezivanja korisnika i klijenata, a nudi i izradu profesionalnih materijala (videa i fotografija) te unificiran upis podataka koje i sami glumci mogu ažurirati. Također, ističe Draklulić, glumcima pruža ravnopravni prostor, materijale i plasman na tržištu, a producentima i ostalim klijentima nudi odabir modela kroz pakete plaćanja.  Duart EAP neće ostati samo na online platformi već će omogućiti glumcima cjelovitu uslugu zastupanja, promoviranja, savjetovanja i razvoja njihovih karijera. Cilj je da Duart EAP postane sinonim za personalizirani casting te producentskim kućama i redateljima bude na usluzi za njihove projekte.

Poticaj zapošljavanju
"Očekujemo da će Duart EAP postati centralno mjesto okupljanja kulturnih i filmskih djelatnika koji će svojim idejama, potrebama i upitima činiti platformu što sadržajnijom, bogatijom te time oplemeniti trenutnu infrastrukturu zahvaljujući kojoj će se ostvariti veće zapošljavanje, dodana vrijednost te povećani izvoz kulturne industrije. Poznato je da su glumci ambasadori svoje zemlje, svakom ulogom, svakim stranim festivalom, promicatelji su zemlje iz koje dolaze, a upravo Duart EAP pomoći će u promociji te prepoznatljivosti i brendingu Hrvatske kao zemlje koja je izradila jedinstveni sustav pretrage, pronalaska i promocije glumaca.

S obzirom na mnogobrojnu podršku korisnika koji su već postali dio platforme očekujemo brzi rast i razvoj poslovanja", poručuje Drakulić. Naglašava kako se Duart EAP trenutno fokusira na strane produkcije koje sve češće snimaju u Hrvatskoj, hrvatske produkcije koje postaju sve prepoznatljivije na svjetskim festivalima te u sljedećoj fazi od dvije godine prezentaciju europskom tržištu.  "Kao zaštićeno autorsko djelo, Duart EAP brendirat će se kao prepoznatljiva usluga online castinga i baze podataka, jedinstvena u regiji i dostupna 24/7/365. Strukturom i modelom funkcioniranja, otvorili smo novo poglavlje i način otvaranja prema tržištu. Platforma nudi ogromne mogućnosti daljnjeg razvoja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close